RIVM: “Een eventuele lockdown hangt af van het gedrag van mensen”

nieuws
Foto: RIVM - https://www.rivm.nl/media/foto-jaap-van-dissel

Of Nederland in een eventuele lockdown terecht komt is vooral afhankelijk van het gedrag van de bevolking. Dat zegt Jaap van Dissel van het RIVM zaterdag in een interview met nieuwswebsite nu.nl.

Afgelopen weekend werd door het kabinet een groot pakket aan maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Scholen werden gesloten, de horeca ging op slot en sportverenigingen moesten stoppen met hun activiteiten. Of het daar bij blijft? “Ik hoop van wel”, zegt Van Dissel. “Of er maatregelen bij komen hangt af van het gedrag van de mensen. Als je kucht moet je niet denken ‘het zal wel niks zijn’, maar moet je gewoon thuisblijven. Op die manier ben je niet een risico voor anderen.”

Lockdown
Alle maatregelen die tot nu toe genomen zijn, zijn er op gericht om het contact tussen mensen te verminderen. “Als het nodig is kunnen we dit nog verder uitbreiden. Winkels kunnen bijvoorbeeld gesloten worden. Het openbaar vervoer kunnen we tot stilstand brengen. Of we kunnen er voor kiezen dat iedereen thuis moet blijven. Je gaat dan steeds meer van sociale onthouding naar een lockdown.”

“Ik zie mensen samenklonteren in het Noorderplantsoen”
Een vergelijkbare oproep werd vrijdag op deze website al gedaan door een bezorgde Stadjer. Zij liet weten zich ernstig zorgen te maken over de mensen die niet naar de adviezen van het RIVM luisteren. “In het Noorderplantsoen zie ik met dit mooie weer mensen samenklonteren, ik zie auto’s vol met mensen uitstappen bij de bouwmarkten en ik zie kappers triomfantelijk melden dat zij wél open zijn.” Haar boodschap is vergelijkbaar met de oproep van Van Dissel: ‘stop voorlopig even met de leuke dingen doen’.