FMS: “Sluit de scholen vanwege het coronavirus”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

De Federatie Medisch Specialisten, FMS, roept zaterdag de politiek op om alle scholen in Nederland te sluiten vanwege het coronavirus. “We moeten het zekere voor het onzekere nemen.”

De FMS is een overkoepelende organisatie waar zo’n 22.000 specialisten en instellingen in Nederland door vertegenwoordigd worden. Zaterdag hield de organisatie een webinar (een lezing, workshop of een andere vorm van kennisoverdracht die plaatsvindt via het internet, red.) met zo’n duizend artsen over het coronavirus. “Naar aanleiding van dit webinar vragen wij aan de politiek of er inderdaad voldoende onderbouwing is voor het besluit om de scholen open te houden”, zegt federatievoorzitter Paul van Benthem. Volgens de FMS is er nog te weinig bewijs dat kinderen het virus niet kunnen overdragen. “Neem daarom het zekere voor het onzekere en sluit daarom alle scholen.”

“Doe het maximale wat nodig is”
Afgelopen donderdag tijdens de persconferentie waarbij premier Mark Rutte (VVD) en het RIVM een pakket noodmaatregelen bekendmaakte om het coronavirus in te dammen werd gezegd dat scholen voorlopig de deuren niet hoeven te sluiten. Volgens de minister-president zijn de maatschappelijke gevolgen van zo’n besluit te groot omdat ouders van deze kinderen moeten werken in belangrijke sectoren als de zorg. Ook zouden er volgens Rutte nog weinig kinderen besmet zijn met het virus en zou de kans heel klein zijn dat kinderen elkaar besmetten. De FMS twijfelt daar aan. “Wij willen onze dokters en alle zorgverleners veilig houden, ook in de thuissituatie. Is er voldoende onderbouwing van het besluit dat de kinderen niet veel bijdragen aan de transmissie van het virus? Doe het maximale wat nodig is.”

Vermijd sociaal contact
De FMS roept daarnaast op om sociaal contact te vermijden. “Ga niet naar feestjes en probeer sociaal contact zoveel mogelijk te vermijden. Dit moeten we echt doen als we samen de stijging van het aantal besmettingen tot stilstand willen brengen.” Het RIVM deed eerder zaterdag al een vergelijkbare oproep.

Deel dit artikel:

 1. Dit is een zeer verstandige oproep van het FMS, hulde!
  Rutte en consorten schijnen de ernst van de situatie nog niet in te zien. Men lijkt totaal geen notie te nemen van wat zich nu bijvoorbeeld in Italië afspeelt. Door de slappe aanpak van de regering, zien wij de ellende en chaos in de ziekenhuizen straks waarschijnlijk ook in Brabant en de rest van Nederland ontstaan.
  Rutte en het RIVM doen hun best om de werkelijke situatie voor het volk verborgen te houden, en de dreiging te bagatelliseren. Hoor ik een directeur van het RIVM vertellen dat scholen open kunnen blijven omdat kinderen weinig van het virus te duchten hebben, dan maakt dat het RIVM volkomen ongeloofwaardig. Overdracht van het virus geschiedt op scholen kennelijk met een zevenvoudig gemak, en met de kinderen eenmaal weer thuis met een tweevoudig gemak, volgens deskundigen. Een 14x grotere kans om thuis besmet te worden, tel uit de winst! Sorry hoor, maar wat een idioten staan er nu aan het roer… “We stoppen nu met handen schudden”… Het is veel te weinig, veel te laat en (kortom) wat een aanfluiting!
  Wat mij betreft mag Rutte met z’n kliek in dwangbuizen in een gecapitonneerde kamer, en mag de FMS het land gaan leiden. Dat zijn klaarblijkelijk mensen met verstand!

 2. Rutte, wat versta jij onder “maatschappelijk belang”. is het maatschappelijk belang niet bedoeld om de maatschappij… de burgers VEILIG te stellen ?
  het maatschappelijk belang waar jij op doelt is… GELD. Ja, om de economie draaiende te houden. Geld is voor jou blijkbaar belangrijker dan mensenlevens ! “helaas gaan er altijd mensen dood, maar er blijven nog genoeg over”. wat bezielt je ! en vergeet vooral niet (er wordt totaal geen woord over gerept zelfs !) dat niet Alle kinderen met de fiets naar school gaan, maar ook met de trein, metro, en vooral met de bus en de tram ! juist dat is een enorm potentieel risico. en vaak opeengepakt ! vaak zelfs met… méér dan 100 mensen. en kinderen nemen het mee, en besmetten vervolgens weer anderen, en zeker volwassenen.
  wij wonen in Amsterdam, en om slechts 1 voorbeeld te noemen, mijn kind moet dagelijks de tram nemen richting het Museumplein. bomvol met toeristen die daar een uitstapje nemen naar het Rijksmuseum, van Goghmuseum, en het Stedelijk museum. je weet tich nooit wie er instapt. complete chaos, elke dag weer, en opeengepakt in de tram ! mijn kind moet zelfs nu eindexamen dit jaar eindexamen doen. maar voor mij staat mijn gezin in ALLES voorop. ze is al ziek naar huis gegaan met plotse hoofdpijnen en snotterigheid. hoop dat er echt niks aan de hand is. dan maar vanaf nu 5 maanden vrij (half maart-half augustus). het zal mij echt een worst wezen wat de regering, gemeente Amsterdam, de school, of de Leerplichtambtenaar denkt, maar de gezondheid van mijn kind gaat bij mij boven ALLES. miljoenen ouders zullen het dan ongetwijfeld absoluut met mij eens zijn, maar laat mij in dit geval echt niets beslissen door alleen jou en die pipo met zijn mooie adviezen op tv. ik laat haar… THUIS. dan maar 5 maanden geen school. simpel zat.

  en nog even dit:
  in de 2e Wereldoorlog raakten onnoemelijk veel mensen besmet met TBC. velen gingen er dood, helaas ook in mijn familie ? en wat was de grootste haard ? JUIST ! in het Openbaar Vervoer. Nederland heeft het ook alleen maar over de 2e Wereldoorlog.

  wees dan zo flink om dit dan ook te roepen ! Je bent echt verknipt, want het draait echt bij jou alleen maar om… GELD ! en niets anders dan dat.

 3. Ik ben druk bezig om de hoogste boom te zoeken in ons land..
  Dan weet iedereen waar hij komt te hangen ..
  Want het is niet of… .. maar wanneer hij ter verantwoording wordt geroepen .
  Tot nu toe is het deze ..de Douglas (Pseudotsuga menziesii) bij het paleis het Loo te Apeldoorn gemeten in 2011 en was toen 50,3 meterIs er nog een hogere ?

 4. Als je er voor zorgt dat de voedselbevoorrading wel in het honderd loopt doordat ouders thuis blijven, heb je een veel groter probleem dan alleen Corona. Je kunt niet in het wilde weg maatregelen nemen die goed lijken. Rutte is de kapitein op het schip of je dat nu leuk vindt of niet en als je oproept tot muiterij dan werk je het uitroepen van een Noodtoestand in de hand. In zo’n geval kun je de oproerkraaiers zoals Andre Peters aanpakken.

 5. Het probleem is nu dat de Federatie Medisch Specialisten, FMS, louter en alleen vanuit een medisch standpunt redeneert, maar de regering rekening moet houden met de economische en logistieke gevolgen van een totale sluiting van alle scholen voor ons land. Wat gaan al die miljoen of meer leerlingen die noodgedwongen thuis zitten met al die vrije tijd toen. Moeten al die werkende ouders van leerlingen die zich niet zelfstandig kunnen redden (kleuters, lagere school leerlingen) dan maar thuis blijven. Wat is de impact op de noodzakelijke economische bedrijvigheid. Een kettingreactie ligt voor de hand, waardoor de economische bedrijvigheid in zijn geheel instort, dat zou mij niet verbazen. En dan zal het hamsteren wellicht echt een manier zijn, om te overleven.

  Rutte heeft fouten gemaakt, maar nu lijkt hij de leiding ferm in handen te hebben genomen, en dat is het soort leiderschap dat we in deze crisis hard nodig hebben. Met alle respect Jetten (D66) met zijn Europees aanbestedingsvoorstel en Klaver (GL) die een noodfonds voor de cultuursector voorstelt dat geloof je toch niet…

  Dat het RIVM niet onafhankelijk is, dat is duidelijk, en hun adviezen worden daardoor ook terecht met argwaan ontvangen. Het probleem nu met het RIVM, is dat het haar medische standpunten moet voorleggen aan de regering, en die bepaalt wat wel of niet gepubliceerd mag worden. Hiermee ondergraaf de overheid de geloofwaardigheid van het RIVM, en die is op dit moment erg laag. Rutte moet nu inderdaad leider genoeg zijn, om met een onderbouwd (geen verwijzing naar het RIVM ) verhaal te komen, waarom hij aan die wens van het FSM niet kan voldoen.

 6. Voedselbevoorading loopt in Italië ondanks lockdown gewoon door.

  Alsof de producerende en distribuerende (inclusief verkoop) mensen in levensmiddelen alleen maar uit alleenstaande ouders, dan wel ouders waarvan partners ook in kritieke sectoren werken, bestaan. Laat dat tien procent zijn. Tel daar vijftien procent aan ziekte bij op, en de voedselvoorziening is geen moment in problemen.

  En als het om ouders van middelbare scholieren gaat. Hoezo vindt een >12 jarige het niet fijn om overdag alleen thuis te zijn? Zonder plastisch te worden vond ik het met mijn jeugdige libido als puber/adolescent erg fijn om het rijk voor mijzelf te hebben.

  Tijd voor tribunalen. Poging tot “Herd Immunty” te komen, is niets anders dan meervoudig dood door schuld. Mogelijk door de zieke gedachte dat het leven van een ouder of ziek persoon, minder waard is dan eentje die geldwaarde toevoegt of toe gaat voegen. Gooi er een Godwin tegenaan: de eerste slachttoffers van de Nazi-terreur waren onrendabele invaliden.

 7. Het nu sluiten van scholen of gedeeltelijk sluiten van scholen (alleen examenklassen op school) is van essentieel belang. Hoe eerder er wordt ingegrepen deste beter de resultaten met betrekking tot het indammen van het virus. En deste beter voor de economie. Op het moment dat er niet of te beperkt wordt ingegrepen dan kan het virus zich verder uitbreiden. Hoe meer er op korte termijn beperkt wordt des te eerder het profijt. Te late beperking lijdt tot verdere uitbreiding van het aantal zieken en zal uiteindelijk lijden tot een veel grotere catastrofe niet alleen voor de gezondheid van de mens maar ook voor de economie. Regeren is vooruitzien. Dus niet dweilen met de kraan open. Of te wel geen halve maatregelen nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *