Binnenstad van Groningen is rustig, maar niet uitgestorven

nieuws
Foto Andor Heij: Een rustige Herestraat

Het was zaterdagmiddag rustig in het centrum van Groningen, maar uitgestorven was het niet. Vanwege de coronacrisis zijn veel winkels dicht of hebben beperkte openingstijden. De horeca moest gedwongen de deuren sluiten.

Door Andor Heij

Het was een zonovergoten zaterdag en meestal is het dan juist bomvol in de binnenstad. Maar de Herestraat en de Grote Markt met de non food produkten en ook de omliggende straten trokken nauwelijks bezoekers. Anders was dat voor de eetwarenhandel op de Vismarkt. Daar hadden de kraampjes nog redelijk wat aanloop. “Het is veel drukker dan de voorgaande dagen”, wist een straatkrantverkoper te melden. “Maar ik heb geen handel”.

Foto Andor Heij: Toch vrij veel volk op de Vismarkt

 

Dat gold niet voor zijn collega bij een buurtsuper: “Mijn fooienpot zit vandaag al behoorlijk vol”. En dat is ook het beeld. Mensen doen hun boodschappen in de eigen wijk en mijden de binnenstad van Groningen. Van buiten de stad komt er ook weinig volk. De bussen zijn vrijwel leeg en bij de haltes staan slechts enkele mensen. Het hoofdstation is ook leeg, mede doordat er minder treinen rijden.

Foto Andor Heij: Verlaten bushaltes op het Zuiderdiep.

 

Bescherming

Opvallend zijn de mondkapjes die in het straatbeeld opduiken. Een echtpaar doet op die manier boodschappen op de Vismarkt en wil zich zo beschermen. Bij een supermarkt in de Indische Buurt trekken een vader en dochter eerst plastic handschoenen aan en doen een sjaal voor hun mond en neus voor ze naar binnen gaan. De dochter kucht keurig in haar elleboog. Winkels treffen ook maatregelen. Buiten handen wassen, plexiglas bij de kassa’s en bij Praxis City in de Nieuwe Ebbingestraat wordt een beperkt aantal mensen binnen gelaten.

Foto Andor Heij: Niet iedereen hield anderhalve meter afstand.

 

“Dit is de goede afstand hoe we moeten staan”, aldus enkele jongeren die met elkaar in gesprek zijn op de Grote Markt. Het anderhalve meter afstand houden is goed doorgedrongen. Mensen lopen met een boog om elkaar heen of steken zelfs even over. Kinderen en jong volwassenen houden zich er minder vaak aan. Wat ook opvalt is dat de afstand die in het centrum wordt aangehouden groter is dan bij de winkels in de wijken, waar bekenden van elkaar even babbelen.

Bewegen

Een groepje voetballers heeft het toch voor elkaar gekregen om in het zuiden van de stad het gesloten sportpark Coendersborg “binnen te dringen”. Maar het is meer een balletje trappen, want ook daar werd flink afstand van elkaar bewaard.

Opvallend is ook het aantal mensen dat aan het hardlopen is om een beetje in conditie te blijven. Daarnaast zijn er veel wandelaars en fietsers te zien. “Ik woon alleen en wil niet de hele dag binnen zitten”, aldus een fietser die Zernike op rijdt. “Zo ben ik mooi in beweging en het is prachtig weer”. Groningen in coronatijd.

Foto Andor Heij: Geen terrassen.
Foto Andor Heij: Veel winkels dicht.

 

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *