Gebruik ‘n-woord’ kost Jans zijn baan bij FC Cincinnati

sport
WikiCommons Released under GFDL

Oud-voetballer, trainer en technisch directeur van FC Groningen, Ron Jans, is opgestapt als trainer van FC Cincinnati. Vorige week raakte hij in opspraak in de Verenigde Staten vanwege een vermeende racistische uitspraak.

„Tijdens het onderzoek kwamen diverse thema’s naar voren en heeft Ron besloten te vertrekken. Wij hebben zijn ontslag geaccepteerd. Het leek ons het beste voor alle betrokkenen”, aldus Cincinnati-voorzitter Jeff Berding. “Een sterke cultuur in de kleedkamer is zeer belangrijk voor ons. Dat begint in de kleedkamer, waar iedereen zich gewaardeerd, gerespecteerd en vertrouwd moet voelen. Verschil in huidskleur en culturele diversiteit is een groot onderdeel van wat voetbal zo speciaal maakt. We plaatsen dan ook de hoogste prioriteit bij respect voor iedere betrokken persoon. Dat geldt voor iedereen binnen de club, van de balie tot de kleedkamer.”

De club stelde na een incident in de kleedkamer een onderzoek in naar de coach. Jans zong een hiphop nummer mee waarin het woord “nigger” voorkwam.

Deel dit artikel:

 1. Ook daar zijn ze, in het land waar de meeste racisten rondlopen, dus goed van de pot gerukt!
  Nog even en dan moet ik mijn lievelingsboek hernoemen in: de ‘zwarte’ hut van oom Tom!
  Ron Jans – je bent een prachtige kerel maar wel een ‘bleekscheet’! SORRY voor het B-woord!

 2. Je kunt in zo’n land waar ze je racist verklaren terwijl je het overduidelijk niet bent ook maar beter niet werken. Dat je als blanke een bepaald woord niet mag zeggen is uiteraard ook een vorm van racisme. Dit zit in het bekrompen puritanisme van een groot deel van de Amerikaanse samenleving. Waar bij ons de shits en fucks niet meer weg te denken zijn wordt er in het normale discours in Amerika op neer gekeken, ondanks wat wij allemaal in series en films te zien krijgen. Ik heb het al meerdere malen aan de stok gehad met Amerikaanse moderatoren omdat ik ergens shit zij. Zoals “that’s good shit”. Ze gaan gewoon af op het woord zonder rekening te houden met enige context.

 3. Precies Marc. Amerika lijkt steeds meer op Nederland met de korte lontjes.

  In Amerika hebben ze ‘Black Girls Rock’, terwijl in Nederland de ophef enorm is, als men ‘zwart’ gebruikt om te duiden. Terwijl deze dames zichzelf zo benoemen.

 4. Ik vind Ron Jans een integere man. Amerika is bij monde van hoge pieten vaak hypocriet. Als een president iets mag zeggen over het ‘grijpen naar…..’ U weet wel wat en wie ik bedoel en er niet voor aangeklaagd wordt dan is dat wel heel hypocriet. Als je de docu bekijkt over ‘God, Jesus, Trump” , dan begrijp je(ik) helemaal niets meer van Amerikanen. Ik ben dan wel geen voetballiefhebber toch zeg ik: ‘Ron kom maar gauw terug en volgens mij heb je zo weer een baan’

 5. Man man man wat een gezever daar in de USA. Het ene liedje na de andere wordt daar gemaakt door nigga’s die het woord nigga wel 100 x gebruiken. Maar als een blanke dat meezingt, o nee, dan ben je een racist.
  Ter vermaak: https://www.youtube.com/watch?v=pAaXzHJhA18

  Mooi terugkomen Jans, hier kun je ook mooie dingen doen, en zing rustig een liedje mee.

 6. Hoi OOG,

  Wij vinden dit een sportief besluit van topcoach Ron Jans, want van voetballen was weinig meer gekomen. Voetbal is een teamsport. Winnen doe je samen. Verliezen doe je ook samen.

  Niemand komt ongeschonden door het leven. Zo is het leven. En dat is het leven. Het heeft geen zin om te gaan zwartepieten. Want het leven gaat door. En je moet door.

  OOG, volgende week uit tegen Pekela. Altijd lastig!

 7. Verder lezen?

  – Nigger: The Strange Career of a Troublesome Word, door Randall Kennedy.

  – Navigating the ‘N’ Word: How Keeping “Niggas” Alive is Killing Black Folk, door Brady Goodwin Jr.

  – The N Word: Who Can Say It, Who Shouldn’t, and Why, door Jabari Asim.

  Et cetera!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *