Eén tarief voor huisvuil

Iedereen in de gemeente Groningen moet straks hetzelfde betalen voor het ophalen van huisvuil, en daar mogen de mensen uit de gemeente Groningen de komende tijd over meepraten.

Groningen en Ten Boer hanteren hetzelfde tarief maar in Haren wordt een diftar tarief gehanteerd. Daar wordt dus per zak betaald, in de stad en Ten Boer betaalt iedereen per persoon. Na de fusie moet in een gemeente volgens de wet overal hetzelfde tarief gelden. Woensdagavond praat wethouder Glimina Chakor met de raadscommissie over de kwestie.

Een enquête van de gemeente levert op dat 85% van de inwoners wil dat iedereen hetzelfde betaalt voor zijn afvalverwerking, en 15 % is voor de invoering van Diftar, oftewel betalen per zak of gewicht.

Deel dit artikel:

 1. Iedere inwoner hetzelfde laten betalen.
  Dus niet per woning oh gezin…
  Dus een gezin bestaande uit 4 personen betaald 4 x zoveel als een alleenstaande!
  Iedere student op kamers betaald ook voor een persoon.
  Dus niet een bedrag voor een studentenhuis!

 2. De kop klopt niet. Niet een tarief, maar een tariefsysteem. Nu betalen huishoudens al verschillende tarieven afhankelijk van het aantal personen.

 3. Ik zou kiezen voor Diftar, wel zo eerlijk want de vervuiler betaalt. Het verschil in tarieven in Groningen/Ten Boer tussen bv een eenpersoonshuishouden of meerpersoonshuishouden is belachelijk. Laat staan de vele studentenhuizen waar men met 10 tot 20 man woont betalen in verhouding met een 1 of meerpersoonshuishoudens veel te weinig, een lachertje. Al zal Diftar ook wel weer vele illegale dumpingen veroorzaken, want zo zijn mensen, moeten ze betalen, dan flikkeren ze het wel aan de kant van de weg.

 4. Diftar is in Groningen ook geen gelijk tarief aangezien mensen die een ondergrondse container hebben per zak betalen en mensen met een kliko per gewicht.

 5. Een herinnering uit 2017 doet bij mij boven komen.
  https://www.rtvnoord.nl/nieuws/175982/Actievoerder-dumpt-matras-bij-wethouder-tegen-diftar

  1.
  In het weekend vooraf aan het bespreken van Diftar – 25 maart 2017 – stond er ineens een matras bij de vuilnicontainer.
  Dat was nog nooit eerder gebeurd.
  Het matras ging – daarom – naar voormalige VVD wethouder Joost van Keulen, voorstander van Diftar.

  2.
  Indien men nu door de Stad Groningen rijdt, dan kan iedereen zien dat vuilcontainers geregeld kapot zijn.
  Dan ligt de hele zooi er naast.
  Soms vele zakken.
  Soms een heel weekend lang.
  Hoe gaan B&W en Gemeenteraad dit – basis – probleem oplossen?

  3.
  Als 85% v.d Groningers in een Gemeente-enquête aangeven GEEN Diftar willen,
  waarom is dan toch nog een bespreking in de Gemeenteraad nodig?

  Mevrouw Kiki

 6. @Joop: de vervuiler betaalt, hoe precies? Welke vorm van Diftar hebben we het over? Ik zie namelijk alleen maar subjectiviteit met Diftar. Het is zwaar dus het is meer vervuilend? Of, het is groter dus het is meer vervuilend?

 7. Ik ben erg voor DIFTAR, en denk dat dat ook milieubewust consumeren bevordert. Ik gebruik amper verpakte voedingsmiddelen, weiger plastic, koop onverpakte producten, oogst groenten zelf, vind het jammer als ik moet betalen voor de vervuiling door anderen. Voor sommige mensen is de motivatie om minder te vervuilen te bereiken door een beloning in minder hoeven betalen. De vervuiler betaalt vind ik wel eerlijk. Is met auto’s ook zo..

 8. Ik ben in principe wel voor Diftar maar NIET voor invoering in de gemeente Groningen. Met alle studentenhuizen en lage inkomens in sommige wijken. Dit wordt een grandioze puinzooi!

 9. Mijn tuin grenst aan een ondergrondse container. Daar zijn regelmatig bijplaatsingen geweest van zakken en grofvuil. Dieren raggen de zakken open, waardoor ik al condooms in mijn tuin heb aangetroffen, er eens een schouwspel was van een aantal poepluiers op de parkeerplaats. Iemand die het leuk vond tijdens een hittegolf de inhoud van zijn koelkast naast de container te zetten, kippenbotten op straat die levensgevaarlijk zijn voor huisdieren. Bovendien zijn de containers wel eens vol of geven een storing. Dan is het net Napels. Ik hou mijn hart daarom vast voor de invoering van diftar, terwijl ik het op zich prima vindt dat mensen die geen afval scheiden meer gaan betalen. Ik recycle me suf en heb daar veel aardigheid aan.

 10. Ben ook voor diftar, zolang een gemiddeld huishouden er niet teveel op achteruit gaat. Bij ondergrondse containers zonder weegschaal moet dan maar met een gemiddeld gewicht gerekend worden. ‘De vervuiler betaalt’ lijkt me een goed uitgangspunt, heb je veel afval dan betaal je ook meer. Waarbij ik wel vind dat tuinafval uitgezonderd moet worden, aangezien dit nuttig aangewend kan worden als compost of in de biocentrale. Vreemd dat daarvoor in sommige gemeenten ook betaald moet worden.
  Maar invoering diftar mag geen excuus zijn voor de gemeente om de tarieven weer eens flink te verhogen!
  Wat dat betreft is het vertrouwen eigenlijk wel weg.

 11. Het zou fijn zijn als Diftar wordt ingevoerd. Ben ik eindelijk verlost van het torenhoog bedrag dat jaarlijks op de deurmat valt. Omdat Diftar voordelen biedt, door het illegaal te dumpen. Met een beetje geluk, kost mijn afvalberg straks niets meer.

 12. Mijn bovenstaande berichtje had absoluut niet deze intentie, maar was cynisme. Omdat ik bang ben, dat dit wel kan gebeuren. Zie daarvoor de gemeenten waar diftar al is ingevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *