Raadslid wint prijs voor vernieuwing

D66-raadslid Wieke Paulusma heeft gisteravond in Berlijn een Europese prijs voor democratische vernieuwing gewonnen: de Innovation in Politics Award 2019.

Vanwege haar betrokkenheid bij de Coöperatieve Wijkraad Oosterpark was Paulusma genomineerd: “Het is zo belangrijk dat er weer vertrouwen ontstaat tussen politici en inwoners en tussen wijkbewoners onderling.” Paulusma was één van de tachtig finalisten, ze deed mee in de categorie ‘democratie’. De Coöperatieve Wijkraad Oosterparkwijk bestaat sinds 2017. In de wijkraad zitten 11 inwoners van de wijk en een aantal leden van de Groningse gemeenteraad. Loting heeft bepaald welke wijkbewoners in de wijkraad zijn gekomen. Ook is er een wijkpanel van 400 wijkbewoners.

Het is één van de democratische experimenten in Groningen. De Oosterparkwijk is de eerste wijk in Nederland met een coöperatieve wijkraad. Paulusma: “Democratische vernieuwing is een kwestie van lange adem. De wijkraad in de Oosterparkwijk is daar een onderdeeltje van”. De afspraak is dat de gemeenteraad de beslissingen van de wijkraad overneemt. Op dit moment mogen alle wijkbewoners van de Oosterparkwijk stemmen op goede ideeën van medebewoners.

Deel dit artikel:

  1. Belachelijk experiment dat tonnen kost. Belangrijke uitkomst: hondenpoep is een probleem.
    Ze hebben de jury goed ingepakt, dat is wel weer knap.
    Hebben ze ook wel verteld dat het niet om vrijwilligers gaat maar om bewoners die betaald worden voor hun ‘expertise’?

  2. De betrokkenheid zal ongetwijfeld legitiem zijn; gefeliciteerd daarvoor.
    Jammer alleen dat ze lid is van zo’n ondemocratische partij.

  3. als je zoveel miljard in de europese slotmachine stopt dan bestaat de kans, vooral voor netto betalers, dat zoiets er in december weer uit komt rollen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *