PvdD wil volgend jaar alleen roetveegpieten bij intocht Sint

nieuws
Zwarte Pieten Foto: Omke Oudeman.

De Partij voor de Dieren wil dat er in 2020 bij de intochten in de gemeente Groningen geen zwarte pieten meer aanwezig zijn.

Het college van B&W schreef in maart van dit jaar nog dat de zwart gekleurde piet binnen enkele jaren niet meer te zien zou zijn in de Stad.  De fractie wil daarom weten wat het college daar tot nu toe aan gedaan heeft. De partij vindt het verder opvallend dat de gemeente gebruik gemaakt heeft van beeldmateriaal waar enkel of grotendeels zwarte pieten op te zien waren.

Volgens raadslid Terence van Zoelen loopt Groninger achter op de ontwikkelingen: “Twee derde van de pieten waren bij de stadse intocht nog traditioneel zwart en binnen de gemeentelijke organisatie en verenigingen die subsidie ontvangen, leek er ook weinig veranderd”.

Deel dit artikel:

 1. Zijn jullie niet “partij voor Dieren” of zijn jullie partij tegen Zwarte Pieten ?
  man o man het is nog lang niet oktober, begint het gezeur .al weer.

 2. Er stonden bij de protesten in Groningen amper een Groninger, het waren zowat allemaal ‘ingevlogen’ witte mensen met een hevige identiteit crisis en een paar verwarde mensen. ( en waar was Terence zelf ? )
  Dan praten dus over ver achter de komma in procenten zover dat men spreekt over nihil tot niets.
  De hypocriete Terence begint zich al meer te ontwikkelen als de Groningse Blokhuis, een paar voorbeelden, tegen lachgas, terrasverwarming, schaatsbaan met hamburgers, vuurwerk, boeren, festivals ( behalve als hij zelf aanwezig is ), houtkachels, auto’s, roken, zwarte pieten o.a.
  Terence moet vroeger erg geplaagd zijn en dat uit zich tegen alles wat de ‘gewone man’ leuk vindt. Dan hoef je niet af te vragen wie hem vroeger gepest heeft.

 3. Waarom zou iemand hypocriet zijn wanneer zijn opvattingen ventileert?
  Dat iemand geen zin heeft om expliciet zijn stem tegen zwarte piet te laten horen onder de neus van eennstelletje doorgedraaide voetbalsupporters die ook ineens een mening hebben, kan ik alleen maar verstandig vinden.
  Nog even en dan hebben we alle zwarte pieten vervangen door roetveegpieten en vraagt iedereen zich af waarom we niet eerder gestopt zijn met dat racistische fenomeen.

 4. Ik wil graag percentages zien. Hoeveel mensen hebben een probleem met huidskleur en hoeveel niet?

  Aan de hand van die vraagstelling zou de beslissing genomen moeten worden.

 5. Dat laatste woordje in de tweede link van Terence geeft het kernprobleem perfect aan: “vinden”. Ik kan van alles en nog wat “vinden”, maar dat betekent nog niet dat het ook zo “is”. Dat geldt ook voor een ieder ander. Ook voor onze bovengemiddeld gepigmenteerde medemens met zijn al dan niet gekwetste gevoelens. Maar daar gaat de hele discussie al direct de mist in. Tot volgend jaar. Joep doei, mazzel, dag.

 6. Sinterklaas vaart nu ter hoogte van Antwerpen en het gezeur begint weer. Laat duidelijk zijn dat Zwarte Piet Zwarte Piet is. Iedere recht geaarde Groninger is voor Zwarte Piet. En de import van deze wereldstad wil zich bemoeien hoe wij een kinderfeest vieren. De alto’s en vega’s en weet ik niet wie krijgen zoals ik erover denk geen poot aan de grond. Niemand heeft het recht en niemand mag zich bemoeien hoe wij Groningers ons Sinter Klaas feest vieren, en dat doen wij met onze Zwarte Pieten.

  1. De eindeloze discussie over zwarte Piet ix gesloten. Het is nu Kersttijd…….
   Redactie OOG

 7. Wellicht is een diepgravende discussie over de positie van de rendieren nu meer op zijn plaats.

 8. Dat vind ik ook Gert, waarom PvdD in deze tijd ermee op de proppen komt is dan ook volstrekt verwerpelijk. Blij, dat deze mening eveneens door jouw is vormgegeven .

Comments are closed.