Beurspromovendi UMCG dreigen met rechter

nieuws
foto: Bob de Vries

Een groep van 58 beurspromovendi van het UMCG eist met terugwerkende kracht gelijke beloning van de RUG. Als ze die niet krijgen, stappen ze naar de rechter. Dat meldt de Universiteitskrant.

Het conflict tussen het UMCG en de promovendi duurt al bijna een jaar. In januari dienden de promovendi die in een speciaal programma zowel promoveren als de opleiding tot arts afronden, een officieel bezwaar in tegen hun status als student bij het UMCG. Ze vinden dat ze hetzelfde werk doen als werknemer-promovendi en eisen daarom ook dezelfde betaling.

Hun eis lijkt daarmee sterk op die van de beurspromovendi die vorige week via een manifest stopzetting eisten van een landelijke experiment, waardoor zij een beurs krijgen in plaats van een arbeidscontract. Dat manifest is nu al 667 keer ondertekend, waarvan ruim 200 keer door beurspromovendi.

Volgens het UMCG moeten de studenten niet bij het ziekenhuis zijn, maar bij de RUG. Het wachten is nu op een besluit van de Rijksuniversiteit. Als de RUG in het nadeel van de promovendi beslist, zal opnieuw een bezwaarprocedure moeten worden doorlopen.