Aardbevingsslachtoffers denken niet dat hun huis versterkt wordt

nieuws
Een versterkingsoperatie tot aardbevingsbestendige woningen in Ten Boer. Foto: Sebastiaan Scheffer

Veel inwoners van noordoost Groningen met aardbevingsschade denken niet dat hun huis versterkt gaat worden. Dat blijkt uit onderzoek van dr. Katherine Stroebe en prof. dr. Tom Postmes van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het gaat om bewoners die meerdere keren schade aan hun huis hebben gehad. 37 procent vindt dat de woningen versterkt moeten worden, maar slechts 14 procent denkt dat het ook werkelijk gaat gebeuren.

“Het is opvallend dat bewoners die de versterking van hun huis noodzakelijk achten, zulke lage verwachtingen hebben”, aldus Katherine Stroebe: “Dat is zorgelijk, omdat we weten dat juist bewoners met meervoudige schade zich minder veilig voelen. En daarnaast krijgen ze gezondheidsklachten door de schade en alles wat erbij komt.”

De onderzoekers willen een beleid dat rekening houdt met de kwetsbaarheid van bewoners met schade. Stroebe: “Al in 2016 wezen we erop dat bewoners met meervoudige schade een risicogroep zijn. Deze groep leeft al jaren in onzekerheid en we zien dat een deel eraan onderdoor gaat. We vinden het onbegrijpelijk dat er in 2019 nog steeds geen overkoepelend beleid is voor de problemen van deze groep.”