Liveblog: Intocht Sinterklaas rustig en feestelijk verlopen (gesloten)

nieuws
Foto: Wouter Holsappel

Sinterklaas is zaterdagmiddag rond 13.30 uur gearriveerd in de stad. In dit liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de intocht en de rijtoer.

Samenvatting:
De Sinterklaasintocht is zaterdagmiddag rustig verlopen. Even na 12.00 uur kwamen de eerste verkenningspieten in zicht op het Reitdiep. De stoomboot voer rond 13.00 uur voorbij om even later aan te meren bij roeivereniging De Hunze. Ondertussen hadden voor- en tegenstanders van Zwarte Piet zich verzameld op het Emmaplein. Volgens schattingen ging het om zo’n tweehonderd man. Ondanks wat spreekkoren en een korte, wat grimmige situatie, verliep het protest rustig. Sinterklaas begon rond 14.15 uur aan zijn rijtoer, die om 15.00 uur eindigde op de Grote Markt waar hij verwelkomt werd door burgemeester Koen Schuiling (VVD).

17.05 uur:
“Bij de intocht in Groningen hebben we twee personen aangehouden”, meldt een politiewoordvoerder. “Beide personen wilden zich niet identificeren en krijgen daarom een bekeuring.” De woordvoerder meldt verder dat de politie één keer in actie moest komen. “Op het Emmaplein wilde een groep buiten de vakken de confrontatie aangaan met demonstranten in een vak. Dit hebben we kunnen voorkomen door onder andere de inzet van politiepaarden.”

16.37 uur:
De Gemeente Groningen en de organisatie achter de intocht laten weten tevreden te zijn over het verloop. Een woordvoerder laat aan het Dagblad van het Noorden weten dat er in de stad een feestelijke en gezellige sfeer hing. Ook de protestactie op het Emmaplein is goed verlopen. Door beide groepen bij elkaar te positioneren ontstond er een beheersbare situatie. Of er ook mensen zijn aangehouden is onbekend. Volgens de intochtcommissie is ook Sinterklaas tevreden. Na te zijn toegesproken op de Grote Markt is de Goedheiligman naar een locatie gebracht waar hij de komende weken verblijft. Een jetlag lijken de Sint en Pieten overigens niet te hebben, want op social media wordt al melding gemaakt van de eerste schoencadeaus …

16.21 uur:
Martin Nuver van 112groningen.nl maakte een videoreportage over de inzet van de hulpdiensten rondom de protestactie van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet:

15.10 uur:
Sinterklaas is gearriveerd op de Grote Markt. Terwijl burgemeester Koen Schuiling hem opwacht halen verschillende Pieten ondertussen levensgevaarlijke capriolen uit. Zij laten zich via de gevel van het Stadhuis met touwen naar beneden zakken.

14.41 uur:
De rijtoer door de stad verloopt traditioneel. Sinterklaas wordt daarbij begeleid door allerlei Pieten, die zich soms voortbewegen op de meest gekke en bijzondere voertuigen. Verschillende edelen volgen de Sint. Veel kinderen hebben dit jaar ook gehoor gegeven aan de oproep van Sint Nicolaas om tekeningen en ingekleurde kleurplaten in te leveren. Kinderen die op de kleurplaat hun naam en adres gezet hebben, krijgen van Sinterklaas een persoonlijke ansichtkaart terug.

Tekst gaat verder onder de foto:

Foto: Martin Nuver – 112groningen.nl

14.33 uur:
De rijtoer is inmiddels het Emmaplein gepasseerd. “Het bleef vrij rustig”, zegt Martin Nuver van 112groningen.nl. “Er werd wel geschreeuwd en geroepen, maar daar bleef het bij.” De demonstratievakken van de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet lopen op dit moment weer leeg, waarbij de aanhangers van KOZP richting de bussen begeleid worden. Ik moet ook zeggen dat de politie het allemaal erg goed onder controle had.”

14.24 uur:
De rijtoer van Sinterklaas is inmiddels begonnen. Vanaf roeivereniging De Hunze is hij op zijn paard vertrokken voor een tocht door de stad.

14.21 uur:
Op het Emmaplein staan voor- en tegenstanders van Zwarte Piet op dit moment tegen over elkaar. “De voorstanders van Zwarte Piet zingen liederen als ‘Schaam je kapot”, zegt Martin Nuver van 112groningen.nl. “Aan de overzijde is er meer een stil protest aan de gang.”

14.14 uur:
Op verschillende plekken in Nederland is Sinterklaas inmiddels gearriveerd. Dat gaat niet overal zonder slag of stoot. In Emmen werd er met vuurwerk en eieren gegooid. “Om de rust terug te laten keren hebben agenten de wapenstok gebruikt, niemand werd aangehouden”, meldt een politiewoordvoerder. Ook in Leeuwarden was het onrustig. Op het Wilhelminaplein en op het Ruiterskwartier moesten politiemensen verschillende keren in actie komen. Gemoedelijk was het echter in Drachten. “Het is hier één en al gezelligheid”, meldt Niels Jacobi. “Eigenlijk zoals een kinderfeest hoort te zijn.”

13.56 uur:
Nabij het Emmaplein zijn zojuist een aantal bussen gearriveerd. Aan boord aanhangers van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). De bussen zijn vertrokken vanaf een geheime plek. In het demonstratievak op het Emmaplein gaan zij straks tijdens de rijtoer hun protestgeluid laten horen. Voorstanders van Zwarte Piet hebben zich verzameld aan de andere kant van het plein. Martin Nuver van de incidentenwebsite 112groningen.nl schat dat er op dit moment zo’n tweehonderd mensen aanwezig zijn op het plein.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Bussen met voor- en tegenstanders van Zwarte Piet arriveren op het Emmaplein om er te demonstreren. Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Foto: Martin Nuver – 112groningen.nl

13.45 uur:
In de demonstratievakken bij het Emmaplein wordt het drukker. Zowel voor- als tegenstanders hebben zich daar nu gemeld. Ook bij de roeivereniging is het ondertussen flink druk. Veel kinderen die daar met hun ouders een glimp van de Goedheiligman proberen op te vangen.

13.34 uur:
Sinterklaas heeft zojuist voet aan wal gezet! Met de stoomboot meerde hij aan bij roeivereniging De Hunze waarna hij verwelkomt werd door kinderburgemeester Jouayria. Rond 14.15 uur gaat hij op pad voor een rondgang door de stad. De toer eindigt op de Grote Markt.

13.21 uur:
Sinterklaas bevindt zich inmiddels met zijn gevolg nabij het Lage Der A. Het lijkt qua publiek wat rustiger dan voorgaande jaren. In de demonstratievakken op het Emmaplein is het rustig. Een aantal demonstranten, ouders met kinderen en ook een fanfareorkest hebben zich daar inmiddels verzameld. In Leeuwarden is de situatie inmiddels weer rustig. De Friese politie heeft tegenstanders gemaand om te vertrekken.

13.12 uur:
Op de Wilhelminakade gaat ondertussen het feest onverstoord verder. “Zojuist voer hier een boot langs met een compleet Pietenorkest”, ziet verslaggever Ecco van Oosterhout. De boten zijn onderweg richting roeivereniging De Hunze waar ze rond 13.30 uur arriveren. Daar gaat Sinterklaas ook voet aan wal zetten.

13.07 uur:
Ook in andere steden in het land is Sinterklaas inmiddels gearriveerd. In verschillende steden wordt geprotesteerd door voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. In Leeuwarden is de sfeer ‘grimmig’, meldt de Leeuwarder Courant. Daar wordt op het Wilhelminaplein geprotesteerd. “Politieagenten hebben zojuist tegenstanders de toegang tot het plein belet met honden en wapenstok”. Elders in het land zijn verschillende aanhoudingen verricht.

12.59 uur:
Sinterklaas in zicht! Verslaggever Ecco van Oosterhout ziet vanaf de Wilhelminakade de stoomboot van Sinterklaas. De boot wordt voorafgegaan door verschillende andere boten, waaronder een solarboot en heel veel Pieten in kano’s:

12.33 uur:
Sinterklaas is in het land! Zojuist is hij per stoomtrein gearriveerd op het station van Apeldoorn. Het Sinterklaasjournaal (NTR/Zapp) deed live-verslag van de intocht. Vrijdagavond leken de problemen nog groot toen de trein voor een stootblok tot stilstand kwam. Dit werd opgelost door een klein stukje achteruit te rijden waarna een wissel de trein weer op het goede spoor zette. “Soms moet je in het leven een klein stapje achteruit doen om daarna een aantal meters vooruit te kunnen”, aldus Sinterklaas.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Sinterklaas arriveert per stoomtrein op perron 1 in Apeldoorn. Foto: still / Sinterklaasjournaal (NTR/Zapp)

Verslaggever Jeroen Kramer verwelkomt Sinterklaas in Apeldoorn. Foto: still / Sinterklaasjournaal (NTR/Zapp)

12.25 uur:
In de stad verzamelen de eerste mensen zich langs de route. Over ruim een uur wordt de Goedheiligman in de stad verwacht.

12.12 uur:
Het lijkt allemaal goed te komen. Vanaf de Wilhelminakade zijn de eerste Pieten gesignaleerd. “Het zijn zogenaamde verkenningspieten”, meldt Ecco van Oosterhout. “Ik kon een kort woordje met ze spreken waarbij ze mij beloofd hebben dat alles goed gaat komen.”

Verkenningspieten zijn in het begin van de middag gesignaleerd in het Reitdiep. Foto: Ecco van Oosterhout

11.51 uur:
De intocht in Groningen lijkt niet droog te gaan verlopen. In het noordoosten en het noordelijk kustgebied valt af en toe lichte regen. Met vijf graden op de thermometer voelt het waterkoud aan. De wind is in het begin van de middag nog zwak, later op de dag zal deze in kracht toenemen.

10.31 uur:
Vanaf de Wilhelminakade is te zien dat verschillende schepen de stad uit varen. Zij varen de stoomboot van Sinterklaas tegemoet om hem daarna te begeleiden richting de stad. De bedoeling is dat na de landelijke intocht in Apeldoorn de Goedheiligman naar de stad Groningen vaart.

Tekst gaat verder onder de foto

Schepen varen de stad uit om Sinterklaas tegemoet te varen. Foto: Ecco van Oosterhout

Met de stoomtrein in plaats van de stoomboot
Of Sinterklaas op tijd in Groningen zal arriveren hangt van de festiviteiten in Apeldoorn af. Daar vindt dit jaar de landelijke intocht plaats. In het Sinterklaasjournaal was de afgelopen dagen te zien dat de Goedheiligman niet per boot maar per stoomtrein in de Gelderse stad zal arriveren. Reden hiervoor is dat Amerigo met pensioen is en dat daarom dit jaar paard Ozosnel zijn debuut maakt. Omdat Ozosnel koudwatervrees heeft was de boot geen optie. In de uitzending van vrijdagavond was te zien dat de trein een wissel verkeerd heeft genomen waardoor men voor een stootblok tot stilstand is gekomen.

Tekst gaat verder onder de foto

Presentatrice Dieuwertje Blok in de studio van het Sinterklaasjournaal. Op het scherm de Hoofdpiet en Smeerpoetspiet die met de stoomtrein op een stootblok zijn gestuit. Foto: still / Sinterklaasjournaal, NTR 2019

“Sint heeft voor hetere vuren gestaan”
De vraag is dus of de Sint volgens planning in Apeldoorn zal arriveren en dus ook op tijd in Groningen zal zijn. Bij de organisatie achter de intocht in Groningen is men desgevraagd niet ongerust. “Sinterklaas heeft de afgelopen jaren voor hetere vuren gestaan, dus wij maken ons geen zorgen.”

De voorbereidingen voor de intocht waren vrijdagavond al volop gaande. Onder andere op het Emmaplein. Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet hebben aangegeven te willen demonstreren. De gemeente heeft om die reden de groepen ieder een vak toegewezen op het Emmaplein. Op het plein werden vrijdagavond diverse camera’s opgehangen.

Camera’s zijn geplaatst op het Emmaplein. Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Deel dit artikel:

 1. @Jan, Helemaal mee eens, maar in een gerechtvaardigde strijd voor het behoud van onze cultuur kan je niet kieskeurig te zijn in het accepteren van je bondgenoten. Vergeet niet dat de leiders van de KOZP een gewelddadig verleden hebben, en al aangetoond hebben er niet voor terugdeinzen andersdenkenden met geweld te bedreigen.
  En ja als zwarte Piet alleen maar door een witte Piet word vervangen , dan roepen deze zelfde activisten dat ze worden gediscrimineerd.

  In het linkse gedachtegoed, is democratie slechts een middel en is geen levensbeschouwelijke doel. Jacobus Adrianus Antonius (Jacques) van Doorn 1925-2009 citeerde destijds in zijn laatste boek “Duits socialisme, 2007″ Kautsky; ” De leden van de intelligentsia zijn geroepen om de arbeiders te onderrichten en te leiden, omdat alleen zij de socialistische waarheden kunnen doorgronden.” GroenLinks, SP en D66 vinden van zichzelf dat zij daarmee worden bedoelt.

 2. En onze Raad van State/rechters, De ombudsman, alsook de politiek heeft te maatstaven als gevolg op de VN-resoluties.

  Daarom is het ook wel leuk om te volgen, deze VN-resoluties.

  Als de VN een resolutie aanneemt, voor meer vrouwen in topposities, dan beweegt onze landelijke. de VNG versus de lokale politiek daarin krampachtig mee.

 3. De extreme tolerantie en het liberale empathisch vermogen van Nederland, met “iedereen is welkom”, “wij passen ons wel aan”, doet het land de das om, vandaar dat simpele feesten en tradities zo kunnen worden aangevallen (door extreem anarchistische blokken) en homo’s niet veilig meer hand-in-hand kunnen gaan en stappen een gevaarlijk avontuur geworden is en Nederlanders bij iedere gelegenheid voor racist mogen worden uitgemaakt.

  Een averechtse uitwerking ligt op de loer, in tolerant Nederland.

 4. @sjoerd Je legt me woorden in de mond…. “Als je niet voor ons bent, ben je tegen ons’?
  Als agnost ben ik niet voor welke godsdienst dan ook. Ben ook niet voor massa-immigratie trouwens.
  Ik geloof gewoon niet in de sociaal-culturele strijd die Wassermann en VSH (etc.) menen te moeten voeren. Om redenen die ik al heb aangegeven. Wel in de sociaal-economische strijd. In beide gevalleen geloof ik trouwens dat het gevaar van rechts komt. Zo er al een samenzwering is die als doel heeft onze cultuur te vernietigen (o.a. m.b.v. massa-immigratie), dan moet dat wel een complot zijn van banken en multinationals, die politici omkopen en voor hun karretje spannen. Rechtse lieden dus, die altijd al uitbuiting en onderdrukking van arbeiders als doel hebben gehad.
  Zelf heb ik ZP vroeger nooit als racistisch gezien. Wel heb ik begrip voor de gevoelens van zwarte mensen. Ook de redenen daarvoor heb ik eerder aangegeven. Wat mij betreft liever een diplomatieke oplossing dan oorlog. Zeker tijdens Sinterklaas.

 5. Appie.

  Gedeeltelijk wel met je eens. De 1 promille (“rechts”) is de grote winnaar van cultuurstrijd. De cultuurmarxisten, de zelfbenoemde en onechte erfgenamen van de Frankfurter Schule, zijn de 68’ers die mars door instituties zijn begonnen, en door alles af te breken tot een nieuwe verbeterde mens te komen. Leidt echter tot een “geheel” van losgezongen en zich vrij wanende individuen die op allerlei oneigenlijke gronden tegenover elkaar komen te staan.
  Onecht, omdat de Frankfurter Schule helemaal niet de volledig sloop van Westen voorstonden. Hooguit voor een hereiking van waarden van de Verlichting, en voor het ontmantelen van hiërarchische structuren die fascisme in de hand werkten. Nobele idealen.

  Identity politics, goed zichtbaar in strijd om Zwarte Piet, leidt tot versplintering van gemeenschappen. Atomisering. De droom van de lui met geld en macht die aan touwtjes trekken. Racisme (dat van alle kanten komt) moet bestreden worden. Maar het moet niet afleiden van de ware strijd die tegen classisme gevoerd moet worden. En er niet voor zorgen dat de 1 promille het dankbaar voor verdeel en heers kan gebruiken.

  Heb politiek gezien maar één idiool. Luther King. Naast zijn hameren op mensen niet op huidskleur te beoordelen om morele gronden, wees hij er op dat racisme een manier was ons af te leiden van vragen over status quo in sociaal-economisch ongelijkheid.

 6. @Appie

  Dat, ben ik ook volkomen met je eens.

  Dit had ik ook eerder uitgelegd. De discussie is niet de juiste. Want zwarte Piet is geen racisme. Wel, dat met mensen met een donkere huidskleur er last van kunnen hebben. Zo had de discussie moeten zijn.

  Ook mensen zoals Wassermann die Links overal de schuld van geven. Terwijl Rutte al bijna 10 jaar de macht heeft in Nederland. Noemt daarbij ook politieke partijen zoals GroenLinks en D66 alsof ze links zijn. Terwijl ze zojuist steun hebben gegeven aan het belastingplan van Rutte. Een belastingplan die bedrijven bevooroordeeld en de onderkant financieel nog verder zal uitkleden.

  Dezelfde Rutte die het stikstofprobleem nooit serieus heeft genomen. Want dit was al in 2010 bekend. De jaren daarna dus de 130 KM heeft ingevoerd. En nu als een soort van wisselgeld gebruikt om de woningbouw uit het slop te trekken. Zijn kiezers gelooft de VVD niet meer. Zie de peiling van Maurice de Hond van vandaag. Zijn partij bevind zich in een neerwaartse spiraal.

 7. Sjoerd.

  Alle middenpartijen (van PvdA tot en met VVD) zijn sociaal-economisch rechts. Kijk bijvoorbeeld naar de criminele huurdersheffing. Maar cultureel zijn ze links, ook de VVD. Denk aan Marrakesh.

 8. Hallo Sjoerd, Ik geloof dat je de weg nu wel echt een beetje kwijt bent, van zwarte Piet via Rutte naar het stikstof verhaal, dat slaat echt nergens meer op. Het gaat voornamelijk in deze discussie in essentie over begrippen als intolerantie onverdraagzaamheid en het absolute gelijk beweren te bezitten, allemaal kenmerken van de linkse partijen, waaronder ik ook D66 inmiddels reken.

  Appie draait de rollen om, als er zo iets is als cultuurmarxisme dan moet dat wel een rechts samenzwering zijn o.a. van bankiers en multinationals die politici omkopen en voor hun karretje spannen zo redeneert Appie. Maar het zijn toch duidelijk de linkse partijen met name D66 en GroenLinks die een multiculturele samenleving nastreven en pleiten voor onbeperkte immigratie. Hoe meer immigranten, hoe meer geluk! Dat de bankiers en multinationals daar geen moment van wakker liggen, heeft te maken met hun bevoorrechte positie, immers zelfs linkse machthebbers kunnen niet zonder hen.

  Het grootste gevaar voor de democratie is dan ook dat met name GroenLinks en D66 menen uitverkoren te zijn om het volk te leiden, ze handelen er immers al naar.

 9. @Wassermann Ik heb het al eerder gezegd, maar zeg het dan nog maar eens: In de 70-er jaren zijn het de rechtse partijen (CDA, VVD) geweest die immigratiebureaus hebben opgezet in Marokko. Op verzoek van de werkgevers, die klaagden dat Nederlandse werknemers het ‘vuile werk’ niet wilden doen, en teveel loon vroegen. FNV en veel arbeiders waren tegen. Sindsdien hebben we steeds rechtse kabinetten gehad, die dit beleid hebben voortgezet. GroenLinks kan dit beleid niet verweten worden, aangezien zij nog nooit in de regering hebben gezeten. Het enige dat de linkse partijen hebben gezegd is dat mensen die binnenkomen hetzelfde moeten worden behandeld en verdienen, om oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt te voorkomen.
  VVD en CDA schrokken van de electorale reacties, die zich vertaalden in winst voor eerst de Centrumpartij en later Fortuyn en Wilders, en hebben hun taal aangepast aan de electorale wensen. Het beleid is echter nooit gewijzigd.
  Deze partijen zeggen dus iets anders dan ze doen, en dat maakt ze niet alleen onbetrouwbaar maar ook leugenachtig.
  En zo kennen we die partijen ook.
  Ik heb nog nooit iemand van welke partij dan ook (anders dan Denk) horen zeggen dat zijn partij een multiculturele samenleving nastreeft. Dat zou trouwens electorale zelfmoord betekenen.
  VNO-NCW (toch niet echt links?) riep recent weer openlijk op tot meer immigratie, om het probleem van de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen, las ik in NRC. De regering zwijgt (we weten waarom) maar werkt zoals altijd gewoon mee. D66 en GL spelen ook nu weer geen rol in dit proces.

 10. Wel bij de les blijven Appie, vauit de regering zijn er in die jaren ongeveer 4000 Marokkanen naar Nederland gekomen, de rest is, een kleine 3000 Marokkanen zijn via werkgevers hier beland. Heft dus niets van doen met de regeringspartijen CDA en/of VVD.
  Sterker nog toen na 1975 de werkloosheid enorm toenam bedachten de gastarbeiders dat het er in hun thuisland sociaal economisch bezien veel minder aan toe ging als hier in de BV Nederland. Voor velen werd WW WAO waardoor deze gastarbeiders tot hun pensioen een uitkering ontvingen.
  Problematisch werd het toen diezelfde gastarbeiders hun vrouwen, kinderen en alles wat maar enigszins op familie leek, in het kader van gezinshereniging hierheen haalden.

  Het desastreuse verloop kennen wij inmidels allemaal, kijk om je heen en je hoeft geen Einstein te zijn om tot de conclusie te komen dat een multiculturele samenleving een mislukking is gebleken.

  Maar goed het gaat hier over Zwarte Piet, zoals reeds eerder door mij gepost, maak er gewoon Piet van en helemaal blank. Maar durf er nu al wel een weddenschap om af te sluiten, dat de nu Anti Zwarte Piet aanhangers, dan gaan roepen dat het de blanke overheersing is welke dan tentoongespreid wordt.

 11. Sommige bijdragen bestaan uit wel heel veel pretentieus geklets. Wellicht zouden politiek-sociologische analyse beter over gelaten kunnen worden aan mensen die daar iets beter over hebben nagedacht. Anders eindig je op het niveau van een Wilders of Baudet. En dat wil geen weldenkend mens.

  Om misverstanden te voorkomen: dat Zwarte Piet een racistisch fenomeen is maakt nog niet alle aanhangers van een volledig zwart geschminkte assistenten van Sinterklaas tot racisten.
  De schreeuwende voetbalsupporters op het Emmaplein zijn waarschijnlijk ook geen racisten maar op hol geslagen pubers en adolescenten die op een relletje uit zijn.

  Allerlei complottheorieen over het waarom van de KOZPbeweging en de werkelijke doelen van politieke bewegingen zijn natuurlijk allemaal flauwekul. Lieden die achter alle veronderstelde onheil Soros of het kapitaal of Rutte als kwade genius een rol zien spelen hebben vooral last van een al te levendige fantasie.

 12. Zolang men hier mening als feiten blijft presenteren komt men er niet uit. Sommige mensen vinden Zwarte piet racistisch want hij ziet er uit als een negerslaaf, anderen vinden hem niet racistisch want zwarte piet is noch neger noch slaaf, overeenkomsten hebben geen inhoudelijke betekenis met negers of slavernij. Het bestrijden van racisme, wat de KOPZ beweging en de politiek correcte meute trachten te doen, heeft een averrechts effect. Racisme word juist aangewakkerd omdat je mensen een reden geeft om racistisch te zijn. De hele ZP-discussie is een maatschappelijke splijtzwam geworden.
  Roetveegpiet is een voorbeeld van hoe het niet moet. Hij word van buiten opgelegd door mensen die de waarde van de traditie niet zien en alleen de racistische mening aanhangen. Het idee is dat een zwarte piet niet herkenbaar is voor kleine kinderen als buurman of familielid. Dat bereik je niet met een roetveeg.

 13. @Marc De supporters uit Den Bosch hadden dan zeker ook een ‘reden gekregen om racistisch te zijn’ ?
  Welke was dat dan? Een zwarte voetballer bij de tegenstanders? Die voetballer viel teveel op, of hield zijn mond niet?

  Roetveegpiet wordt niet ‘van buiten opgelegd’, maar is een poging het conflict te beeindigen middels diplomatie. Polderen heet dat. Dat doen we, in Nederland. Meestal werkt het vrij aardig. Maar niet wanneer mensen zich gaan terugtrekken in hun loopgraven, en de confrontatie juist willen opzoeken.

 14. @appie het feit dat er racisten zijn die zwarte piet racistisch gebruiken betekent nog niet dat zwarte piet racisme is. Die voetbalsupporters haken gewoon in op de actualiteit. Ze gooien ook met bananen. Zijn bananen soms ook racisme?. Als roetveegpiet diplomatie is dan moet je die diplomaat zsm overplaatsen naar de postkamer waar hij geen kwaad kan.

 15. Marc, je leest overduidelijk niet wat ik schrijf, of je wilt het niet begrijpen.
  En als jij het gooien van bananen naar een zwarte voetbalspeler (onder het maken van oerwoudgeluiden) niet racistisch vindt, dan lijkt me dit een goed moment om te stoppen met deze discussie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *