Woonvorm voor mensen met dementie in villa De Wenakker

nieuws
Villa De Wenakker gezien vanaf de Verlengde Hereweg. Foto: Google Streetview

Villa De Wenakker aan de Verlengde Hereweg in Groningen is deze week in gebruik genomen als de eerste woon-zorglocatie van Het Buytenhuis. Deze nieuwe partij wil wonen en zorg voor mensen met dementie verbeteren.

Het pand is een Rijksmonument waarvan de bouw werd voltooid in 1933. Het was het meest recent in gebruik als behandelingslocatie van het Universitair Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Accare. Een aantal jaren geleden kwam het pand leeg te staan en de eigenaar wilde er graag opnieuw een sociale bestemming aan geven, vertelde mede-initiatiefneemster Hanni van den Broek van Het Buytenhuis zaterdag in Haren Doet op OOG Radio.

Van den Broek legt uit waarom het project Het Buytenhuis is opgestart. “Vanuit persoonlijke ervaring kwamen we eigenlijk tegen dat er niet voorzien werd in een bepaalde vraag naar wonen voor mensen met dementie. We zijn met drie partners vanuit verschillende achtergronden bij elkaar gekomen, en we hebben gedacht: we gaan gezamenlijk onze krachten bundelen en er iets moois van maken.”

Bewoners van De Wenakker moeten het gevoel krijgen dat ze zoveel mogelijk kunnen wonen zoals zij dat willen. “Eigenlijk moet toch het wonen erg sterk voorop staan binnen de ziekte, mensen moeten het gevoel hebben van ‘dit is mijn huis’ en niet een tehuis, met het gevoel van opgesloten zijn of minder aansluiting van persoonlijke behoeftes en wensen. De mensen die bij ons komen hebben toch vragen als ‘mag ik bijvoorbeeld mijn keramiekoventje meenemen’,het zijn toch wel mensen die erg hechten aan hun eigen leefomgeving en dingen die zij daarin belangrijk vinden, daarin willen wij zoveel mogelijk voldoen”, zegt Van den Broek.

Luister hier het volledige interview met Hanni van den Broek uit Haren Doet terug:

Er wordt voor en door bewoners gekookt. “Wij vinden het heel erg belangrijk om aan te sluiten bij geur en smaak. We hebben een open keuken gemaakt, dus mensen kunnen zelf meekoken wanneer ze zin hebben, maar we voorzien ook in een professionele verse maaltijd die daar ter plekke gekookt wordt en we hopen toch wel dat dat prikkelt en een fijne beleving geeft. We koken echt vers.”

Er is plaats voor vijftien bewoners. Vrijdag arriveerden de eerste bewoners, een echtpaar. “Ik kreeg ’s avonds nog een foto waarop het hele gezin met kleinkinderen en man en vrouw, want ze komen samen bij ons wonen, samen aan de lange tafel in de woonkeuken zitten te eten. Hun reactie was super”, zegt Van den Broek. Het Buytenhuis wil uiteindelijk naar drie locaties groeien.