“We hadden deze wijk beter moeten aanleggen, met meer groen”

Groningen is één van de meest versteende steden van Noord-Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte. “Er moet echt iets gebeuren.”

Deloitte heeft van heel Nederland satelliet-beelden bekeken en aan de hand daarvan berekeningen gemaakt. Daaruit blijkt dat het gemiddelde uit 36% aan groen bestaat. Groningen scoort samen met Emmen twintig procent. “Je kunt wel een beetje je vraagtekens zetten bij het onderzoek”, zegt Wout Veldstra van de stichting Steenbreek. “Maar feit is dat Groningen een erg versteende stad is.” Volgens Veldstra is dat slecht. “Je kunt het hebben over wateroverlast, over hittestress, maar het is ook belangrijk om te kijken naar de biodiversiteit die erg is aangetast.”

Onvoldoende oog voor groen
Marc Remijn is coördinator Steenbreek vanuit de gemeente Groningen. “Deze straat vind ik een mooi voorbeeld”, zegt hij terwijl hij wijst naar een aantal geveltuinen die onlangs zijn aangelegd in de straat De Zaayer in de wijk De Linie. “De bewoners zijn zelf met het idee gekomen en wij hebben dit gefaciliteerd.” Tegelijkertijd trekt Remijn ook het boetekleed aan. “Toen deze wijk is aangelegd hebben we onvoldoende oog gehad voor groen. Dat hebben we indertijd echt beter moeten doen.”

“Initiatief voor groene tuinen moet bij bewoners vandaan komen”
Zowel Veldstra als Remijn vinden dat er actie gewenst is. “Ik ben tevreden als Steenbreek bij de bewoners bekend is, en dat mijn collega’s bij de gemeente groene wijken gaan ontwikkelen”, zegt Remijn. Veldstra noemt het belangrijk dat het initiatief voor groene tuinen bij bewoners vandaan komt. “Als je het ze gaat opleggen vanuit de overheid dan ben je verkeerd bezig.”