Koerdische gemeenschap in Groningen leeft mee met Noord-Syrië

Afgelopen woensdag viel het Turkse leger Noord-Syrië binnen. Turkije wil de Kurdische strijders verdrijven om zo een bufferzone te creëeren. In deze zone wil Turkije Syrische vluchtelingen hervestigen.

Ook in Groningen leeft de Koerdische gemeenschap mee met de ontwikkelingen in Syrië. Helin Sahin, een Koerdische studente die in Groningen woont, belt geregeld met haar familie in Turks-Koerdistan. Volgens haar is het voor de mensen in dat gebied dagelijkse kost. ‘Het gebeurt in heel veel steden in Syrië. Het is normaal geworden.’

De inval van Turkije kent een lange geschiedenis. ‘Vanwege de geschiedenis tussen de PKK en Turkije heeft het land een hekel gekregen aan Koerden’, aldus Midden-Oostendeskundige Stefan Langenberg. ‘Nu de Verenigde Staten is vertrokken uit het gebied, kon Turkije binnenvallen. Turkije wil aan de ene kant een strijd voeren tegen de Koerden en aan de andere kant een bufferzone creëeren om zo Syrische vluchtelingen te hervestigen.’