“Interessant om te weten waarom hij blond haar heeft en zij donker”

Negentig scholieren uit groep 7 en 8 van verschillende basisscholen uit het Noorden van het land waren dinsdag te gast op het UMCG. “Het college duurde een beetje lang, maar deze proefjes zijn erg leuk om te doen.”

Het ziekenhuis organiseerde een zogenaamde jeugdacademie. “We beginnen steevast met een gastcollege”, vertelt geneticus Mieke Kerstjens van het UMCG. “Ik kon merken dat de filmpjes en de verhalen die wij vertelden indruk maakten. En toch moet ik eerlijk zeggen dat het voor ons wel een uitdaging was, want leg maar eens een kinderen uit wat DNA is.” En toch is dat precies het onderwerp dat behandeld werd. “Maar wat dan helpt is dat onze groep ontzettend enthousiast en nieuwsgierig was.”

Na het college ging de groep aan de slag met verschillende proefjes die allemaal in relatie stonden met het DNA. Zo moest het DNA van aardbeien zichtbaar worden gemaakt, maakte men een stamboom en maakte men met behulp van snoepjes hun eigen DNA-moleculen. “Ik vind dit erg interessant”, zegt Yassin. “Ik begrijp nu vrij goed waarom iemand blond haar heeft. Maar ook waarom iemand een beperking heeft.”

Het UMCG is enthousiast over de dag. Binnen afzienbare tijd zal er wederom een Jeugdacademie gehouden gaan worden.