Aanpak hoofdstation kan nu beginnen

nieuws

De verbouwing van het Hoofdstation van Groningen kan beginnen. Donderdag werd het contract tussen ProRail en Strukton Civiel ondertekend.

Zij werken nauw samen met Koen van Velsen architecten, Royal Haskoning DHV en kunstenaar Gabriel Lester. Hun ontwerp sloot het beste aan bij het monumentale karakter van het station. Strukton gaat de komende maanden aan de slag om het ontwerp definitief te maken en de werkzaamheden voor te bereiden.

De klus begint in de eerste helft van 2020, zoals het verhuizen van de winkelruimtes die nu op het perronplein staan en het verwijderen van de sporen op het huidige opstelterrein aan de zuidkant van het station. Daarna kan de bouw van de voetgangerspassage, fietstunnel, fietsenstalling, perrons, busonderdoorgang en het busstation starten. Naar verwachting is de verbouwing van het station in 2023 klaar.

Het grote doel van het project is, te zorgen voor een goede bereikbaarheid van Groningen. Reizigers per trein, bus, fiets en te voet kunnen in de toekomst comfortabeler, sneller en gemakkelijker hun bestemming bereiken.