AFGELOPEN: Ajax – FC Groningen (2-0)

Ajax – FC Groningen! Kan de Trots van het Noorden vanavond zorgen voor een ware stunt door te winnen van de landskampioen? Na het verlies tegen PSV afgelopen woensdag (3-1, red.), vindt de ploeg van Danny Buijs zichzelf terug op de 14e plaats in de eredivisie. Volg dit liveblog vanaf 19:45 voor het laatste nieuws rondom de wedstrijd!

AFGELOPEN. FC Groningen hield 76 minuten stand, maar verliest uiteindelijk met 2-0 van Ajax.

90+1′ Kansje voor FC Groningen: Uit een vrije trap geeft Te Wierik niet goed af op Gudmundsson.

90+1′ Vijf minuten extra tijd.

89′ Het is gedaan in Amsterdam. Nog een paar minuten te gaan. Beide ploegen geloven het wel.

83′ Wissel FC Groningen: Absalem betreedt het veld voor Charlison Benschop.

82′ Wissel Ajax: Dusan Tadic verlaat het veld voor Siem de Jong.

79′ DAAR IS DE TWEEDE VOOR AJAX.. Klaas-Jan Huntelaar tikt binnen op aangeven van Van de Beek na een mooie aanval: 2-0.

76′ DOELPUNT AJAX. Lisandro Martinez krult prachtig binnen voor de thuisploeg: 1-0. Wat zal Warmerdam balen van zijn actie..

74′ Geel voor Tagliafico na een overtreding op Gudmundsson.

73′ ROOD VOOR WARMERDAM..WAT DOM! De middenvelder had al geel en wacht vervolgens veel te lang met het nemen van een inworp. Daarvoor krijgt hij zijn tweede gele kaart en dat is rood. FC Groningen nog een dik kwartier met tien man.

71′ Padt redt goed op een schot van Ziyech. De redacteur weet niet waar hij met zijn ogen moet kijken.. Het speltempo ligt zeer hoog.

70′ Wissel FC Groningen: Ajdin Hrustic verlaat het veld voor Gabriel Gudmundsson.

69′ Mooie aanval van FC Groningen. Zeefuik stoomt weg en geeft de bal af aan El Hankouri. Na een mooie dribbel geeft hij een goede voorzet op Benschop. Hij krijgt zijn voet niet tegen de bal.

68′ Huntelaar kopt over.. FC Groningen moet nog ruim twintig minuten volhouden. Benschop schiet van ver, Onana redt gemakkelijk.

68′ Wissel Ajax: Dest vervangt Mazraoui.

67′ Kansje voor Benschop die mist.

64′ Wissel FC Groningen: Mo El Hankouri vervangt Ramon Pascal Lundqvist. De Zweed had al gelange tijd last van zijn enkel.

63′ Ajax zet hoog druk. FC Groningen houdt tot dusver stand. Nog een half uurtje.. Kan FC Groningen met een erg knap punt de bus in?

59′ Padt voorkomt een doelpunt. Daley Blind denkt van dichtbij te kunnen scoren, maar Padt ligt er goed voor.

59′ Wissel Ajax: Klaas-Jan Huntelaar vervangt David Neres.

58′ Ajax begint flink aan te dringen en is op jacht naar een doelpunt.

51′ Padt redt op een hard schot van Ziyech.

50′ Veltman kopt over namens de thuisploeg.

48′ FC Groningen zet druk rond het strafschopgebied van Ajax, maar weet niet tot een grote kans te komen.

46′ De scheidsrechter heeft gefloten en Ajax heeft afgetrapt. De tweede helft is begonnen.

Het is rust: 0-0. Hoe? Joost mag het weten. De spelers gaan aan de thee na een vermakelijke eerste helft.

44′ Een schot van Promes gaat maar net voorlangs.

42′ Tot twee keer toe komt FC Groningen in kansrijke positie, de eindpass was beide keren niet voldoende.

40′ Oh wat jammer! FC Groningen countert erg mooi na een vrije trap van Ziyech. Zeefuik ziet zijn inzet gestopt worden Onana.

39′ Van Hintum redt FC Groningen.. De verdediger haalt een schot van Van de Beek van de lijn.

37′ Grote kans voor Tadic. Het is wachten op de 1-0.

36′ Er zijn in Amsterdam negentig FC Groningen-”supporters” opgepakt wegens ongeregeldheden in de stad, zo meldt onder andere OOG tv.

32′ Grote kans Ajax.. Van de Beek legt af op Neres. De Braziliaanse dribbelaar knalt over.

30′ Neres dwarrelt door het strafschopgebied en lobt maar net over..

26′ Ai, dat ziet er pijnlijk uit. Lundqvist gaat door z’n enkel en moet verzorgd worden. Even later Ziyech die bijna de score opent.

24′ Ajax begint flink aan te dringen en krijgt van Tadic en Promes kansen op de voorsprong.

21′ Oh warderdam, jongen! De middenvelder wordt prachtig aangespeeld door van Hintum en schiet vanuit zeer kansrijke positie over.

20′ Ziyech krijgt een bal op een zeer kwetsbaar gedeelte en gaat er even bij zitten.

14′ Oef.. Bijna Promes.. De international krijgt de bal aangespeeld in het strafschopgebied, maar hij puntert naast. Even later een goede redding van Padt op een inzet van Ziyech.

11′ Ziyech dolt de defensie van FC Groningen en geeft Van Hintum een panna.

9′ Gele kaart voor Warmerdam na vasthouden van Ziyech. Opvolgende vrije trap weggebokst door Padt.

6′ Gele kaart voor Mike te Wierk na een charge op Ziyech. FC Groningen veelvuldig op de helft van Ajax, hoekschop voor de Amsterdammers gaat naast.

1′ We zijn begonnen aan Ajax – FC Groningen! Gaat de FC stunten in Amsterdam?

Ajax is weer sterk aan het seizoen begonnen. De Amsterdammers wonnen hun eerste Champions League wedstrijd van het seizoen tegen Lille (3-0 red.) en staan bovenaan in de Eredivisie. FC Groningen is niet aan het seizoen begonnen zoals het had gehoopt en staat na zeven wedstrijden op plaats veertien. Afgelopen woensdag verloor FC Groningen met 3-1 van PSV, Ajax won thuis met 5-0 van Fortuna Sittard.

Historie (47 keer): 37 keer bleven de punten in de hoofdstad, acht keer snoepte FC Groningen een puntje weg en twee keer ging de buit mee naar het noorden.

Opstelling Ajax: Onana, Mazraoui, Veltman, Blind, Tagliafico; Van de Beek, Martinez, Promes; Ziyech, Tadic, Neres

Opstelling FC Groningen: Padt, Zeefuik, Te Wierik, Itakura, Van Hintum; Matusiwa, El Messaouidi; Hrustic, Lundqvist, Warmerdam; Benschop

Scheidsrechter: Bjorn Kuipers