Lefier over Pepergasthuis: ‘Gemeente Groningen gaat haar boekje ver te buiten’

Volgens woningcorporatie Lefier doet de gemeente Groningen er alles aan om bewust onwaarheden over Lefier via de media te verspreiden om hiermee de verkoop van het Pepergasthuis te voorkomen. Dat schrijft de corporatie vrijdag in een persbericht, als reactie op een persconferentie van de gemeente over de mogelijke verkoop van het huis.

“De gemeente gaat haar boekje ver te buiten en zet onze relatie zeer onder druk. Ontluisterend, onnodig en onterecht”, aldus Margriet Drijver, interim-bestuurder van Lefier. De gemeente gaat volgens Lefier voorbij aan haar eigen besluitvorming: “De gemeenteraad van Groningen heeft namelijk in 1990 het instituut van oppervoogdij beëindigd. De gemeente beroept zich hiermee op een instrument dat zij zelf 29 jaar geleden heeft afgeschaft.”

Behoud van sociale huurwoningen in het Pepergasthuis

De gemeente wil de 29 woningen van het Pepergasthuis beschikbaar houden voor de sociale huur en het hofje openbaar houden. “Uitspraken van de gemeente dat het pand een Bed & Breakfast, hotel of short stay zou kunnen worden is stemmingmakerij en volkomen onjuist”, benadrukt Drijver. “De gemeente Groningen houdt immers zelf zeggenschap over een monument en de gemeente is het bevoegd gezag voor bestemmingsplan, vergunningverlening en handhaving.”

Geschiedenis van het pand

Verhuurder Lefier heeft het plan de 29 hofjeswoningen en het kerkje van het Pepergasthuis in de binnenstad te verkopen. Het gasthuis werd honderden jaren geleden door pelgrims aan de stad geschonken. De laatste voogden deden het complete gerestaureerde gebouw inclusief interieur schilderijen en Statenbijbel over aan woningbouwvereniging Volkshuisvesting. Die club beloofde zorgvuldig beheer en tradities tot in lengte van jaren te respecteren.