Tegelijk Groen voor fietsers blijft verbazen

nieuws
Foto: everystockphoto.com/photo.php?imageId=272785&searchId=9399975c54855248015e52493aba0a5d&npos=9#tab-license

Groningen heeft al sinds 1989 kruispunten waar fietsers uit alle richtingen tegelijk groen krijgen. Het blijft mensen over de hele wereld verbazen.

‘En sinds de invoering zijn er op deze kruispunten geen dodelijke ongevallen meer voorgekomen tussen gemotoriseerd verkeer en fietsers’, schrijft Groningen Fietsstad.

‘Veel gebruikers vinden de voorrangsregels onduidelijk. Maar eigenlijk is het heel simpel: niemand heeft voorrang als iedereen tegelijk groen krijgt. Dat betekent dat fietsers zelf op moeten letten en rekening met elkaar moeten houden wanneer ze de kruising oversteken’.

In Rotterdam werd het experiment ‘tegelijk groen’ enkele jaren geleden direct gestaakt nadat er binnen één minuut twee ongelukken gebeurden. De site ANWB verkeersrecht heeft een hele verhandeling aan het onderwerp tegelijk groen gewijd.

De wereld blijft zich verbazen over dat het hier allemaal lukt, getuige de reacties op de tweet van Cycling Embassy.

Deel dit artikel:

 1. Het stadsbalkon is ontstaan om de massale instroom van studenten op te lossen als een besluit vanuit politiek Den Haag. Dus blokkeren we ook het plan van de minister (D66) om het numerus fixes op te heffen. Bij deze is een oplossing zeker geboden. Er is geen brexit ellende. Het is een gecreëerde brexit ellende.Vroeger heeft Europa goed gewerkt. En had Engeland toegang tot alle internationale markten. Door de EU nav de brexit is de internationale toegang tot de EU aan Engeland ontzegt als een chantagemiddel,. Geen EU is altijd beter geweest in allerlei opzichten. Het feit alleen al, dat als Italië in een kabinetscrisis terechtkomt, dat dit ook zijn neerslag krijgt op Nederland is al volstrekt belachelijk. En je mocht zelfs liegen om je bij de EU te voegen op je blauwe ogen (Griekenland). Zelfs de Ukraine dient zich aan. En voor corruptiebestrijding heb je geen EU nodig als je van goede wil bent! als kandidaat lidstaat. Geldt ook voor de Balkan. Nederland is door de EU alleen maar armer geworden. Onze staatsschuld ligt ruim 200 miljard hoger als vergelijk met 2005 (EU referendum). Vanochtend een artikel om (opnieuw) 50 miljard te lenen om de economie in Nederland soelaas te blijven bieden. Wellicht, dat er binnenkort ook nog miljarden bij het ESM verdrag toegevoegd moet worden. Met andere woorden; Nederland is in een chaos gestort. Een strijd die nooit meer gewonnen kan worden. Omdat Nederland al zijn soevereiniteit inmiddels is kwijtgeraakt aan de EU.

 2. Ik betwist dat rechts voorrang het beste alternatief is in deze situatie. Ik vind sowieso dat die regel flink ingeperkt mag worden en alleen op kruisingen van gelijkwaardige wegen gebruikt moet worden, ook binnen de bebouwde kom. Doorgaand verkeer dient voorrang te hebben op afslaand verkeer. Dit gaat al 30 jaar goed op deze manier in Groningen. Maar begin vooral tegen deze mooie oplossing omdat het je niet aanstaat. Dat is een burgerrecht. Er is een Rotterdam trouwens ook een kruispunt waar dit van toepassing is.

 3. De staatsschuld is zo hoog door de kredietcrisis, niet door Europa maar door malafide banken die rotzooi-investeringen verkochten. Sjoerd wil Europa graag opdelen in hapklare brokken voor grootmachten als de VS, China en Rusland. Dan ben je veel beter af als je samen optrekt dan dat je uiteindelijk niets meer voor het zeggen hebt op je eigen continent. Dat 19e eeuwse denken over Europa van de nationalisten zal de ondergang er van worden.

 4. Denk na Mark.

  De kredietcrisis is ontstaan door de liberalisering/globalisering en het daarom moeten omdenken als een ratrace. Hierdoor is een bouwsel van LEGO ontstaan. Als een blokje ergens eronder wegvalt, valt alles om.

  De EU is uiteindelijk een magneet gebleken tot problemen. Waarin de populistische partijen kans hebben gezien om groot te worden. En de grootmachten, dat waren de VS en Rusland. Maar ook dit werd bezworen in 1988. Totdat .. een ‘top to the bottom’ is ontstaan door de vrijheid van kapitaal en goederen via de continenten onderling. De spanningen daarentegen alsmaar heftiger met alle gevaren van dien!

 5. Sjoerd je redeneert voortdurend naar een vooraf vaststaande conclusie toe waarbij alles te wijten is aan Europa. Een wereld zonder problemen bestaat niet. Nationalisme wordt juist aangezwengeld door types als Putin en Trump om een sterk Europa te verzwakken. Liberalisering van alles is een Amerikaanse ziekte die na de val van de muur te veel is doorgeslagen. Niet iets wat inherent is aan Europese samenwerking. Europa wordt als zondebok gebruikt voor alles wat tegen zit terwijl alle voordelen er van ontkend worden. Populisten willen het kind met het badwater weggooien vanuit een nostalgische drang naar het verleden. Het verleden bestaat echter niet meer en zal ook nooit meer terugkomen. We moeten werken aan een beter en eerlijker Europa en niet de zaak willen terugdraaien. Dat is contraproductief. Verder heeft dit allemaal niets met tegelijk groen voor fietsers te maken. Je gaat af op een vergelijking die ik geef als voorbeeld van mensen die ergens tegen zijn maar geen fatsoenlijk alternatief hebben.

 6. Ha! Je vraagt, als je iets afbreekt ook voor een oplossing moet zorg dragen. Bij deze. Ik ben van het kaliber, regeren is vooruitzien. En als je allerlei onderwerpen erbij haalt, om je zgn eigen kracht een leven in te blazen pffff. alsof wij domme mutsen zijn, dan weerleg ik dat graag!

 7. Weet jij meer Marc. Iemand schreeuwt in het luchtledige zonder daarbij namen te noemen. Of was het een kritiek op dit artikel in het algemeen. Wel heeft deze René vaak kritiek op Marc of Marc heeft kritiek op René. Vermoedelijk ettert deze twist hierbij nog verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *