Botulisme Noorddijkstermaar Beijum is type C

nieuws

Na onderzoek is botulisme type C aangetoond in het Noorddijkstermaar of Zuidwending, de hoofdwatergang die dwars door de Groninger wijk Beijum loopt.

Vorige week ontstond het vermoeden van botulisme nadat de dierenambulance dode eenden bij het waterschap had gemeld. Het Diergeneeskundig Laboratorium in Lelystad heeft nu in een van de kadavers van de eenden botulisme type C aangetoond. De variant type C besmet in eerste instantie watervogels en is niet gevaarlijk voor de mens.

Botulisme type C kan wel gevaarlijk zijn voor dieren. Honden kunnen na zwemmen in besmet water ziek worden of overlijden. Daarom blijft de waarschuwing van kracht om honden niet in het water van het Noorddijkstermaar te laten zwemmen.

Het waterschap Noorderzijlvest vraagt aan het publiek om eventuele kadavers die men aantreft bij het waterschap te melden. Dat kan via het waterloket: 050-3048911. U kunt ook contact opnemen met de dierenambulance. ‘Ruimt u zelf geen kadavers op!’

Deel dit artikel: