‘Grootste deel van de winst gaat terug naar de zorg’

Zorgaanbieder Team 050 is bezig met een plan om de winstoverschotten weer te investeren in de zorg. Afgelopen week werden over deze overschotten vragen gesteld in de gemeenteraad.

GroenLinks en ChristenUnie zagen in een groot rapport van Follow the Money dat vijf Groninger zorgaanbieders meer dan tien procent winstmarges hebben. Volgens Gerben Brandsema, fractievoorzitter van de ChristenUnie, is dat een kwalijke zaak: ‘Dat is publiek geld en dat geld moet naar waar het hoort. Zorgbedrijven die flink winst willen maken, moeten maar ondernemer worden en niet gaan werken in de zorg. Wij zeggen niet per definitie dat de vijf organisaties slecht bezig zijn, maar we zijn benieuwd naar de redenen achter de winstoverschotten.’

Team050

Zorgaanbieder Team050 is blij dat de discussie op gang is gekomen, zegt directeur Lisette Sloot: ‘We vinden het enorm goed dat er kritisch gekeken wordt door de gemeente naar de grote winstmarges in de zorg. Bij ons komen de winsten voornamelijk uit slimme kostenbesparing.’ Deze kostenbesparingen komen onder andere door lage tarieven en een ‘platte organisatie’, dus zonder te veel directeuren en onderdirecteuren. De zorgaanbieder zegt mee te willen denken hoe dit breder toegepast kan worden bij zorgaanbieders in de stad.

Team050 geeft aan graag een groot deel van hun winst te herinvesteren in de zorg. Momenteel is het bedrijf druk bezig om hier een plan voor te maken. ‘We gebruiken een gedeelte voor de groei van het bedrijf, maar het grootste gedeelte willen wij terug laten vloeien naar de groepen die dat enorm hard nodig hebben. We kijken nu hoe we dat zo goed mogelijk kunnen doen.’