Zelfhulp vermindert onverklaarde lichamelijke klachten

nieuws
foto: Bob de Vries

Zelfhulpbehandelingen verminderen de klachten van patiënten met SOLK, oftewel somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van arts in opleiding Anne van Gils.

Patiënten met SOLK hebben lichamelijke klachten waar geen medische verklaring voor is. Eén van de weinige bewezen effectieve behandelingen is psychotherapie. Het zorgt voor verbetering van de kwaliteit van leven. Toch maken lang niet alle patiënten met SOLK hier gebruik van. Volgens Van Gils komt dat omdat patiënten én zorgverleners vaak denken dat psychologische behandeling betekent dat de klachten ingebeeld zijn of tussen de oren zitten.

Zelfhulp neemt deze drempel weg: patiënten hoeven niet naar een therapeut, maar kunnen met zelfhulpprogramma’s thuis aan de slag. Het effect is even groot als dat bij conventionele psychologische behandelingen voor SOLK. Zorgverleners kunnen een online cursus krijgen om hun zorg voor patiënten met SOLK te verbeteren.

Deel dit artikel: