Groningen op 4 juni mogelijk getroffen door tornado

nieuws
Foto 112groningen.nl Stormschade Noorderkroonstraat.

Op de avond van dinsdag 4 juni dat Rheden en omgeving door een tornado werden getroffen, was mogelijk ook in Groningen een tornado actief. Dat meldt de website weer.nl.

De tornado met het langste schadespoor (mogelijk meer dan 100 kilometer), trok van Nijmegen naar Hellendoorn. Verder waren er mogelijk tornado’s actief op een lijn van Kampereiland naar de stad Groningen.

Een zogenoemde supercell bereikte Groningen rond middernacht. Die veroorzaakte veel schade. In de hele provincie zijn ongeveer 500 bomen omgewaaid of zwaar beschadigd. Plekken waar wellicht sprake was van een tornado, zijn onder meer de Diamantlaan en Paddepoel.

Wie beschikt over beelden van de tornado, kunnen die sturen naar reinout.vandenborn@meteogroup.com.

Deel dit artikel:

  1. De doos met superlatieven wordt weer open getrokken. Een windhoos heet ineens tornado.
    Een onweersbui een supercell. Ik begrijp dat mensen graag naar ‘stormchasers’ kijken maar om nou met al die overdreven termen te gaan smijten?
    Hier in de Stad was het gewoon een valwind, niet afwijkend van wat wel vaker voorkomt. Keurig volgens het patroon windstil-valwind-bui. Nou kan een valwind best sterk zijn maar het staat in geen verhouding tot een echte tornado.

  2. Henk je maait mij het gras voor de voeten weg, ook ik moest aan storm chasers denken en zag de Martinitoren al de lucht in worden gezogen door zo`n tornado

  3. een windhoos kan zowel een wervelwind, een tornado, valwind of zware windstoten zijn. een tornado is de benaming voor een krachtige wervelwind en is dus veel specifieker.
    ook is lang niet elke onweersbui een supercel maar een supercel is wel altijd een onweersbui maar dan een heel krachtige met een bepaalde rotatie die een valwind of tornado voort kan brengen. niet elke onweersbui is hier namelijk toe in staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *