Pepergasthuis: ‘Lefier gaat voor het grote geld’

nieuws
Foto: Carola de Poel via Google Streetview

Een groot gedeelte van de bewoners van het Pepergasthuis ziet graag dat het overgenomen wordt door het Groninger Monumenten Fonds. Ze zijn dan ook ontstemd over de vastgelopen onderhandelingen tussen het GMF en woningcorporatie Lefier.

De bewoners reageren dinsdagochtend op een persbericht van Lefier van 10 mei jl., waarin het stelt dat het GMF geen bod gedaan heeft op het Pepergasthuis. In 2018 stelt GMF-directeur Gavin van Osnabrugge in een artikel van DvhN dat hij herhaaldelijk met Lefier en de gemeente om tafel zat om het Pepergasthuis in handen te krijgen.

“Wij concluderen hieruit dat de reden dat het complex niet aan het GMF wordt verkocht is dat Lefier er een hogere prijs voor wil hebben dan de prijs die het GMF ervoor biedt”, zo schrijven de bewoners van het Pepergasthuis in hun persbericht. “Had er niet een middenweg bewandeld kunnen worden? Dan had Lefier wat minder winst gekregen, maar het gasthuis was in goede handen gekomen en de belangen van bewoners en het rijksmonument waren gewaarborgd. (..) Het lijkt wel of het met gemeenschapsgeld gerestaureerde monument nu gebruikt wordt als speculatieobject. Lefier kocht het voor een klein bedrag. Vervolgens is er al die jaren weinig in geïnvesteerd. Nu verkoopt men het met grote winst. Dit gedrag vinden wij niet passen bij een sociale woningbouwvereniging.”

De bewoners zijn bang dat het hofje met een nieuwe  particuliere eigenaar haar sociale karakter verliest: “Het door hem (lees: de nieuwe eigenaar) gekochte complex bevindt zich in een aardbevingsgebied. Dit kan betekenen dat het complex over enige jaren veel minder waard zal blijken te zijn dan hij heeft gedacht. Miljoenen euro’s zijn dan in rook opgegaan. Hoe gaat hij deze verliezen compenseren? Het kan bijna niet anders dan dat hij de huren tot het maximum zal verhogen.”