Pepergasthuis: ‘Lefier gaat voor het grote geld’

nieuws
Foto: Carola de Poel via Google Streetview

Een groot gedeelte van de bewoners van het Pepergasthuis ziet graag dat het overgenomen wordt door het Groninger Monumenten Fonds. Ze zijn dan ook ontstemd over de vastgelopen onderhandelingen tussen het GMF en woningcorporatie Lefier.

De bewoners reageren dinsdagochtend op een persbericht van Lefier van 10 mei jl., waarin het stelt dat het GMF geen bod gedaan heeft op het Pepergasthuis. In 2018 stelt GMF-directeur Gavin van Osnabrugge in een artikel van DvhN dat hij herhaaldelijk met Lefier en de gemeente om tafel zat om het Pepergasthuis in handen te krijgen.

“Wij concluderen hieruit dat de reden dat het complex niet aan het GMF wordt verkocht is dat Lefier er een hogere prijs voor wil hebben dan de prijs die het GMF ervoor biedt”, zo schrijven de bewoners van het Pepergasthuis in hun persbericht. “Had er niet een middenweg bewandeld kunnen worden? Dan had Lefier wat minder winst gekregen, maar het gasthuis was in goede handen gekomen en de belangen van bewoners en het rijksmonument waren gewaarborgd. (..) Het lijkt wel of het met gemeenschapsgeld gerestaureerde monument nu gebruikt wordt als speculatieobject. Lefier kocht het voor een klein bedrag. Vervolgens is er al die jaren weinig in geïnvesteerd. Nu verkoopt men het met grote winst. Dit gedrag vinden wij niet passen bij een sociale woningbouwvereniging.”

De bewoners zijn bang dat het hofje met een nieuwe  particuliere eigenaar haar sociale karakter verliest: “Het door hem (lees: de nieuwe eigenaar) gekochte complex bevindt zich in een aardbevingsgebied. Dit kan betekenen dat het complex over enige jaren veel minder waard zal blijken te zijn dan hij heeft gedacht. Miljoenen euro’s zijn dan in rook opgegaan. Hoe gaat hij deze verliezen compenseren? Het kan bijna niet anders dan dat hij de huren tot het maximum zal verhogen.”

Deel dit artikel:

 1. Zoals ik al had gedacht. Lefier vindt het onderhoud te duur en dus verkopen aan de hoogste bieder zonder oog te hebben voor het historische karakter van het Pepergasthuis en daar verantwoordelijkheid voor nemen als ‘sociale’ woningoperatie. Helaas is mijn huurbaas ook lefier. (heb ervaring met hun a-sociale houding t.o.v. huurders).
  Kan de gemeente Groningen nu echt niet ingrijpen? Onbegrijpelijk.

 2. Uiteindelijk zijn het allemaal voortvloeisels bedacht door het kabinet Rutte II van VVD/PvdA via de woningwet. De oorsprong ligt in het feit, dat de verhuurdersheffing nogal om de nek hangt van de vele woningcorporaties.

 3. Ik denk dat het Groninger Monumenten Fonds de aangewezen partij is om het Pepergasthuiscomplex te kopen en te beheren.

  De directeur van het GMF heeft tegen mij verklaard dat hij nog – 1 miljoen –
  tekort komt om dit bijzondere complex aan te schaffen.

  Dit – voor de Groninger overheid en Vrienden – uitermate minimale bedrag van ‘slechts 1 miljoen” – MOET op tafel kunnen komen!!!

  Commissaris van de Koning – Rene Paas – heeft tegen een groep belanghebbenden verklaard dat hij niks kan doen.
  Dat is echt grote flauwekul.

  Voor De Zinkende Bunker (Groninger Forum) schoof de Provincie via de REP subsidie maar liefst: 35 miljoen.
  En de gemeente Groningen patst: met miljoenen bedragen om die bak in leven te houden.
  En de NAM schoof: 68 miljoen.

  Mevrouw Kiki

 4. Lefier zijn cultuurbarbaren, zonder enkel historisch besef. Alleen uit op winst. Wat er met zo’n uniek monument gebeurd zal hun “worst” zijn. Als zij hun gels maar krijgen. Je zal zo’n organisatie als Lefier maar als huurbaas hebben.

 5. De petitie is duidelijk geschreven door iemand met lokale PvdA veren in zijn reet. Zonder in te gaan, wat er werkelijk aan de hand is met de sociale huisvesting in het algemeen als een beleid van Rutte II (PvdA/VVD).

  In dit tijdperk is niemand meer zeker van zijn sociale woning. Woonblokken kunnen massaal worden opgekocht door de buitenlandse investeerder. Mocht het rendement onvoldoende zijn voor een corporatie. Kanaalland in Utrecht was daarvan het grote voorbeeld. Een primaire opgave om de zwakkeren in onze samenleving als corporatie te huisvesten is allang niet meer. Iets wat je de corporaties ook niet kwalijk kan nemen. Het beleid van Rutte II noopt ze daartoe.

 6. Vandaag in ‘Follow The Money’ Huurders betalen hoge prijs voor verkoop sociale woningen aan beleggers’

  Om maar eens aan te geven, dat het pepergasthuis niet op zichzelf staat.

  https://www.ftm.nl/artikelen/huurders-betalen-prijs-sociale-woningen-beleggers?share=1&utm_source=Facebook&utm_medium=social&utm_campaign=Sociale_woningen_beleggers&utm_content=FTM0615

  Mocht het linkje niet werken ivm een betaalvenster. Zoek ‘ERIC SMIT’ op twitter. Van daaruit werken ze wel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *