Forse toename meldingen van geweld bij Groningse WMO-aanbieders

nieuws

Het aantal meldingen van geweld bij aanbieders van WMO gerelateerde zorg in de gemeente Groningen is het afgelopen jaar fors gestegen. Waar in 2017 nog 14 keer melding werd gemaakt van geweld, was dat in 2018 43 keer. Dat blijkt uit het jaarverslag 2018 Toezicht Calamiteiten en geweld Wmo van de gemeente Groningen.

Volgens het jaarverslag gaat het daarbij om meldingen door een aanbieder over een calamiteit of voorval van geweld bij de verstrekking van een voorziening. Bijvoorbeeld bij een instelling voor Beschermd Wonen, ambulante begeleiding of een aanbieder van dagbesteding. Het aantal calamiteiten dat verband heeft met de verleende zorg is ook gestegen: 11 calamiteiten zijn beoordeeld door de toezichthouders als calamiteiten in de zin van de Wmo in 2018. In 2017 waren dit er 6. Al deze calamiteiten hebben plaatsgevonden in instellingen voor begeleid wonen.

 

Instellingen melden vaker

Volgens de onderzoekers is de mogelijke verklaring voor de stijging de dringende oproepen die gemeente het afgelopen jaar deed om alle incidenten te melden. Ook de toename van de contacten tussen gemeentelijke afdelingen de zorgaanbieders zorgen er volgens de onderzoekers voor dat instellingen vaker de moeite nemen om een geweldsincident te melden.

 

Advies: Korte lijnen en oog voor middelengebruik

De onderzoekscommissie adviseert de gemeente daarom om te zorgen voor korte lijn binnen de gemeente rond calamiteiten. Verder wordt door aanbieders vaak aangegeven dat het geweld gepaard gaat met middelengebruik. Er is
geadviseerd aan het Programma Team Beschermd Wonen om verder onderzoek hiernaar te doen in het kader van waarborgen van de veiligheid van cliënten.