Wethouder Jongman en KNVB: storm in glas water?

nieuws
Foto Andor Heij. Nieuw kunstgras voor sportpark Het Noorden.

De stop van de aanleg van vijf kunstgrasvelden leidde donderdag tot de nodige verwarring. Wethouder Inge Jongman zei woensdagavond dat ‘de KNVB tijdens het spel de regels veranderde’. Dat verbaasde de KNVB: “We herkennen ons niet in het verwijt”. Hoe zit het nou precies?

De discussie over kunstgrasvelden is er één van toenemende mate. In de afgelopen jaren kwam met name tv-programma Zembla meerdere keren met een uitzending over de invloed van het kunstgras op het milieu en de gezondheid. in het bijzonder de invloed van de rubberen granulaatkorrels op de bodem rond voetbalvelden kwam ter sprake. De korrels zorgen volgens het onderzoeksprogramma voor grote verontreiniging.

De toenemende discussie verplaatste zich ook  naar de Groningse gemeenteraad. Elk jaar is een aantal kunstgrasvelden aan vervanging toe. In de gemeenteraad werden volgens Wethouder Jongman enkele felle discussies gevoerd over wat er met de kunstgrasvelden moest gebeuren. Er werd gekozen voor een nieuwe variant, die bij de KNVB nog in pilot-fase is. De keuze viel op non-infill velden, kunstgras waarbij geen rubberen korrels worden gebruikt.

Twee velden al bijna klaar

Twee van deze velden in de gemeente Groningen zijn al bijna aangelegd. Bij HFC ’15 in Hoogkerk en GVAV Rapiditas bij Kardinge is de leverancier al bijna klaar met de aanleg. Bij RTV Noord laat voorzitter Jelle Slagter van GVAV weten: ‘Het veld gaat mee in de goedkeuringsprocedure en we mogen er in overleg met de KNVB gewoon op spelen’.

De overige vijf velden gaan dus een andere variant worden dan de non-infill velden. Waarom? De KNVB heeft laten weten met andere meetmethoden te komen om te testen of de velden wel aan de kwaliteitseisen voldoen. aangezien de non-infill velden zich in een pilotfase begeven is volgens de KNVB tijdens het traject ‘gebleken dat de normering niet meer volledig voldoet’. Dit komt volgens de bond omdat één van de veiligheidsaspecten beter getest moet worden. Het gaat hier om de grip op het veld. Wanneer de grip van sporters op het veld niet voldoende is kan dit leiden tot uitglijden en eventueel vervelende blessures. Door de veranderde testmethoden gaan de twee velden bij HFC en GVAV misschien wel afgekeurd worden, waardoor de aanleg van de andere velden afgeblazen is. Het is een risico dat de gemeente niet wil lopen.

Jongman: ‘KNVB verandert regels tijdens het spel’

Waar de uitspraak van Wethouder Jongman lijkt op een aanval op de KNVB, is het uiteindelijk niet veel meer dan een constatering van de feiten. De gemeente Groningen had nog vijf velden besteld in de non-infill-variant. Nu bekend is dat de non-infill velden naar alle waarschijnlijkheid worden afgekeurd kiest de gemeente eieren voor haar geld. Waarom investeren in velden die volgend jaar waarschijnlijk alsnog vervangen moeten worden? Voor de gemeente is het een vervelende situatie. Het liefst ziet de gemeente velden die zo weinig belastend mogelijk zijn voor het milieu. Nu moet worden gezocht naar een ‘second best’ oplossing.

Het is een feit dat er jaarlijks velden toe zijn aan vervanging. De vijf andere velden zullen vervangen worden door velden mét kunststof korrels, die volgens de KNVB volledig aan de veilige norm voldoen. Mochten de twee velden die al bijna klaar zijn afgekeurd worden, zijn de kosten van de vervanging volledig voor de leverancier.

 

.