Advies informateur: Provinciale coalitie tussen zes partijen

Het nieuwe College van Gedeputeerden in de Provincie Groningen moet bestaan uit een coalitie tussen de partijen GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, VVD, CDA en D66. Dat is het advies dat informateur Mario Post dinsdagmiddag heeft gepresenteerd aan zijn GroenLinks-opdrachtgever, Nienke Homan.

‘Onderhandelen op basis van vertrouwen en gunnen’
Deze zes partijen hebben gezamenlijk een meerderheid van 25 van de in totaal 43 zetels in Provinciale Staten. “Wij denken dat het goed mogelijk moet zijn om met zes partijen een college te gaan vormen dat gaat werken aan een groen, sociaal en progressief Groningen. Nadrukkelijk willen wij in de fase van onderhandelen op basis van vertrouwen en gunnen tot een breed gedragen coalitieakkoord komen,” aldus partijleider Nienke Homan. “Tijdens de verkiezingen zagen we een enorme versplintering. We hopen al die voorkeuren te verbinden met deze coalitie.”

‘Beoordeel voorstellen en moties op waarde’
“Ik vond het ontzettend leuk om deze informatieronde te leiden, maar ik ben blij dat het erop zit”, zo stelt informateur Post in een reactie, na de overhandiging van zijn advies. Daarin roept informateur Mario Post de samenwerkende partijen op om voorstellen en moties, ongeacht herkomst van coalitie- of oppositiepartij, nog vaker op inhoud en waarde te beoordelen: “Het breukvlak van oppositie en coalitie moet, waar mogelijk, worden vermeden. Biedt ruimte en vrijheid binnen de coalitie om de fracties in de Staten voluit hun kaderstellende en controlerende rol te laten vervullen.” Ook hoopt de informateur op een coalitieprogramma dat ruimte biedt voor flexibiliteit: “In een veranderende wereld weet je niet op voorhand wat er de komende 4 jaar op je af komt.”

Tom van der Lee wordt formateur
Informateur Post voerde vanaf 22 maart jl. gesprekken met alle gekozen partijen in de provinciale staten. Na deze informatieronde zal GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee de formatie gaan leiden. Homan: “Met Tom van der Lee hebben we een formateur die de nodige ervaring in huis heeft. Hij is de komende weken ruim beschikbaar en erg gemotiveerd om de onderhandelingen te leiden.” Van der Lee start donderdagavond met de eerste gesprekken.

 

Deel dit artikel: