Aantal ongelukken met bezorgscooters neemt toe

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Het aantal ongelukken waar maaltijdbezorgers bij betrokken zijn is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De Inspectie SZW laat weten zich zorgen te maken.

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft zich gebaseerd op artikelen die in lokale- en regionale media zijn verschenen, omdat specifieke cijfers over ongelukken waarbij bezorgscooters betrokken zijn, niet bijgehouden worden. In totaal werden er vorig jaar 116 ongelukken geregistreerd waarbij er in de helft van de gevallen een bezorger met een ambulance over moest worden gebracht naar het ziekenhuis. Het werkelijke aantal ongelukken ligt wellicht nog hoger, omdat niet alle ongevallen de media halen.

Dit jaar al 32 ongelukken, waarvan vier in Groningen
Dit jaar heeft de redactie al 32 ongelukken geteld. Vier daarvan vonden in Groningen plaats. Tijdens Nieuwjaarsavond botsten een bezorgscooter en een automobilist op de Spilsluizen. Op 5 februari vond er een ongeluk plaats in Lewenborg, op 20 februari op het Damsterdiep en op 16 maart op de Wilhelminakade. Bij alle vier de ongelukken raakte de scooterbestuurder gewond.

Inspectie maakt zich zorgen
De inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie, maakt zich zorgen over de cijfers. Ze gaan de komende tijd de arbeidsomstandigheden van maaltijdbezorgers intensiever controleren. “De cijfers roepen vragen op over de druk waar maaltijdbezorgers mee te maken krijgen”, zegt inspecteur-generaal Marc Kuipers tegen RTL Nieuws. “De vraag is of het bezorgen onder druk moet gebeuren, of er onder snelheid moet worden geleverd.”

Deel dit artikel:

  1. De ongelukken nemen o.m. toe doordat er meer bezorgdiensten zijn en vele daarvan rijden op provisie per afleveradres, sneller afleveren kan je per dienst een paar extra afleveren. Dan heb je nog de ‘jeugd’ die je soms als idioten ziet rijden.
    Ik kijk van al die ongelukken niet op.

  2. lulkoek verhaal het gaat hier om brommers die 45 km rijden en geen snorfietsen. dus appie beter lezen jongen~ wacht maar af tot de ongeluken toegaan nemen met e biks die 50 km gaan!

  3. Jan gelul wat je schrijft. Doe je ogen open. Het gaat hier om vele snorfietsen. Ook ebikers 45plus moeten helmen dragen. Overigens vergelijk je appels en peren. 95 %Scooters rijdt te hard. Dus op de hoofdweg en helm! Eens met Appie. Goed verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *