UMCG start experimentele behandeling bij depressie

nieuws
foto: Bob de Vries

Patiënten met ernstige depressieve klachten kunnen in aanmerking komen voor een experimentele behandeling met psilocybine. Vanaf deze maand gaat het UMCG deze behandeling uitvoeren.

In het ziekenhuis worden patiënten met depressieve klachten veelal behandeld door middel van gesprekken, de zogenaamde psychotherapie. In bepaalde gevallen wordt ook medicatie verstrekt. Het UMCG merkt dat sommige patiënten met zulke hardnekkige klachten kampen dat het samen met het UMC Utrecht nu behandelingen uit gaat voeren met psilocybine. Dit is een bewustzijnsveranderende stof die ook wel bekend is als ingrediënt van sommige paddenstoelen en truffels.

Behalve in Nederland wordt de studie ook uitgevoerd in een aantal andere ziekenhuizen in Europa en Noord-Amerika. In totaal gaan er 216 patiënten aan deelnemen die een gecontroleerde behandeling ondergaan. Doel daarbij is dat de negatieve gedachten doorbroken moeten gaan worden, en dat de zeer sombere stemming verminderd gaat worden.