“Ook Groningen moet nadenken over gebarentolk bij dreigingssituaties”

nieuws
Foto: Erick Bakker

Ook de gemeente Groningen moet na gaan denken over het inzetten van een gebarentolk tijdens belangrijke persconferenties bij dreigingssituaties. Stad en Ommeland heeft hier vragen over gesteld aan het College van B&W.

De politieke partij stelt de vragen naar aanleiding van de aanslagen in het Nieuw-Zeelandse Christchurch anderhalve week geleden en in Utrecht vorige week. Bij de communicatie in Nieuw-Zeeland viel op dat bij alle belangrijke persconferenties een gebarentolk aanwezig was. In Utrecht ontbrak deze waardoor veel dove mensen niet begrepen wat er precies aan de hand was, en wat er van hen verlangd werd. “Wij kunnen ons voorstellen dat een dergelijke situatie als een dreigingssituatie zich ook voor kan doen in de gemeente Groningen”, vertelt fractievoorzitter Amrut Sijbolts. “Groningen is van oudsher een gemeente met een grote populatie dove inwoners.”

Stad en Ommeland heeft aan het College vragen gesteld hoe men hier denkt mee om te willen gaan, en of het bereid is om een tolk Nederlandse Gebaren Taal in te willen zetten bij persconferenties waarbij inwoners krijgen te horen dat ze rekening moeten houden met een bepaald niveau van dreiging.