NS verlaagt temperatuur en schakelt stopcontacten stationshal uit

nieuws
Foto: ProRail

De NS heeft heeft in de stationshal de temperatuur verlaagd en de stopcontacten uitgeschakeld. Dit valt te lezen bij Stichting Straatwijs. De NS doet dit omdat met name daklozen veel gebruik maken van de stroompunten.

De stichting kreeg van een aantal daklozen berichten. Straatwijs noemt stroom belangrijk voor daklozen in de stad. “Hier kunnen ze o.a. hun mobiele telefoon mee opladen. Een mobiele telefoon is één van de primaire levensbehoefte als je dakloos bent, hiermee kun je contact houden met hulpinstanties en vrienden of familie,” meldt de stichting op haar website.

Volgens de NS zijn de stroompunten helemaal niet bedoeld voor andere mensen dan de NS: “Er zaten altijd klepjes voor de stroompunten, maar die zijn er door vandalen afgehaald. De stopcontacten zijn bedoeld voor evenementen en catering van de NS. We zien dat met name daklozen gebruik maken van de stroompunten, ze staan zelfs om 6 uur al voor de deur,” aldus een woordvoerder van de NS.

Ook de verandering in temperatuur viel op bij een aantal daklozen. De NS zegt hierover dat dit op alle stations gebeurt, omdat ook de temperatuur buiten verandert. Bovendien is het duurzamer. Het is volgens de NS niet het doel om daklozen uit de stationshal te jagen.