Gloednieuwe treinen op traject naar Zwolle

nieuws
Foto: Patrick Wind - 112groningen.nl

Ze zijn gloednieuw, zijn in Spanje gemaakt en vanaf zaterdag rijden ze als proef tussen Groningen en Zwolle: de SNG-treinen van vervoersbedrijf NS.

SNG, dat staat voor Sprinter Nieuwe Generatie, is het nieuwe Sprinter-materieel van de NS. Het vervoersbedrijf heeft hier tweehonderd exemplaren van besteld, waarvan de eersten in december in Nederland op de rails kwamen te staan. Op dit moment worden ze al ingezet op het traject Leiden Centraal naar Hoorn Kersenboogerd en van Den Haag Centraal naar Haarlem. En sinds zaterdag dus ook in de vorm van een ‘proefbedrijf’ tussen Zwolle en Groningen.

Het komende driekwart jaar kunnen reizigers dus gebruik maken van het gloednieuwe materiaal, met het ingaan van de nieuwe dienstregeling in december kunnen ook de vruchten worden geplukt. Omdat de trein sneller optrekt kan er een tijdwinst van vier minuten behaald worden. Deze winst zal in de nieuwe dienstregeling te zien zijn. Deze tijdwinst heeft men berekend aan de hand van verschillende testritten die de afgelopen weken uitgevoerd zijn. Ook vrijdagavond werd er nog getest waarbij de SNG van Leeuwarden via Zwolle naar Groningen reed.

De trein is gebouwd door de Spaanse treinbouwer Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, CAF. In 2014 begon de NS een aanbesteding omdat het veertig jaar oude Stadsgewestelijk Materieel, Plan Y, aan vervanging toe was. Er werd voor CAF gekozen omdat zij een trein kunnen leveren die een lage vloer en een ruim interieur heeft, en over veel licht en ruimte beschikt.

Patrick Wind van 112groningen.nl maakte zaterdagochtend een filmpje van de trein bij de Esperantospoorwegovergang:

Deel dit artikel:

    1. Ik rij nu regelmatig in deze trein van Schiphol naar Hoorn kersenboogerd en ik ben blij verrast. Ruime zitgelegenheden, mooie esthetische ruime wc, en overal een stopcontact èn een usb aasluiting onder de stoelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *