Drie winnaars Beste Groninger boek

Tijdens de prijsuitreiking van het Beste Groninger boek vielen drie auteurs in de prijzen. In de categorie non-fictie won Sander de Hosson met zijn boek Slotcouplet: Ervaringen van een longarts. De jury koos bij hoge uitzondering in de categorie fictie twee winnaars. Auke Hulst met zijn roman Zoeklicht op het gazon, en Peter Middendorp met zijn roman Jij bent van mij.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de prijs dat er in één categorie, twee boeken tot ‘Beste Boek’ zijn verkozen. “De jury heeft voor beide schrijvers en beide boeken evenveel bewondering en een voorkeur is niet aan de orde”, legt juryvoorzitter Wilma Mansveld uit tijdens de uitreiking in Forum Bibliotheek aan de Oude Boteringestraat.

Dubbele winst
Voor de winnaars is het delen van de prijs geen enkel probleem: “We kennen elkaar goed en we gunnen de prijs elkaar ook. Dit is fijner dan dat ik had gewonnen en Auke niet, nu kunnen we lekker samen een biertje drinken”, zegt winnaar Peter Middendorp.  Het boek van Middendorp Jij bent van mij gaat over een boer die zich vergrijpt aan een jong meisje. Het verhaal is geïnspireerd op de moord op Marianne Vaatsta. Ook de andere fictie-winnaar Auke Hulst is blij om zijn titel te delen: “Waardering is altijd fijn en ik vind het heel erg grappig om een prijs met Peter de delen. We kennen elkaar al heel lang.” Het winnende boek van Auke Hulst heet Zoeklicht op het gazon en is een fictief verhaal over oud-president van de Verenigde Staten Richard Nixon.

Non-fictie
In de categorie non-fictie koos de jury voor één winnaar, zoals gebruikelijk. Sander van Hosson won met zijn bundel Slotcouplet: Ervaringen van een longarts. Van Hosson is zelf longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Hij schreef korte verhalen over de palliatieve zorg voor Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Deze verhalen en nog een flink aantal nieuwe stukken vormen de bundel. “Ik vind het vooral heel erg fijn dat palliatieve zorg in de spotlight komt nu. Mijn boek gaat over de zorg voor mensen die niet meer beter worden. Dit onderwerp verdient meer aandacht”, aldus Sander van Hosson. Op de titel Beste Groninger boek is Van Hosson trots, maar of hij doorgaat met zijn carrière als schrijver valt nog te bezien: “Het is voor nu wel genoeg geweest. Ik ben geen schrijver, ik ben een longarts. Ik kijk wel wat de toekomst mij brengt.”

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *