Spoor bij Hurdegaryp teruggeplaatst, maandag weer treinen

nieuws
Foto: provincie Fryslân - twitter.com/provfryslan

Het spoor bij Hurdegaryp is weer teruggeplaatst. Daarmee liggen de werkzaamheden op schema zodat er vanaf maandagochtend weer treinen kunnen rijden.

Bij het Friese dorp is de afgelopen week hard gewerkt om een spoortunnel aan te leggen. Deze tunnel is de afgelopen maanden naast het spoor opgebouwd en werd donderdag door middel van een glijbaan ingegleden. Daarvoor moest wel het spoor, de ballast en de grond verwijderd worden. Nadat de tunnel op zijn plaats lag is het spoor weer teruggebouwd. Zondag waren spoorbeheerder ProRail en aannemer Heijmans nog druk bezig met de bekabeling. Deze bekabeling zorgt er voor dat de seinen, wissels en assentellers goed functioneren en treinen dus veilig kunnen rijden.

Ook spoortunnel bij Feanwâlden gebouwd
Hurdegaryp is niet het enige station waar de afgelopen dagen gewerkt werd. Tussen De Westereen en Feanwâlden werd eveneens een tunnel aangelegd. Deze fiets- en voetgangerstunnel, die parallel aan de snelweg richting Dokkum loopt, vervangt de spoorwegovergang Goddeloaze Singel. Daarnaast werd er gewerkt op de station van Feanwâlden en Hurdegaryp waar de perrons werden verlengd. Al het werk is nodig om eind 2020 een extra sneltrein te kunnen laten rijden tussen Groningen en Leeuwarden.

Later dit jaar nog een aantal treinloze periodes
Later dit jaar zullen er nog een aantal perioden zijn waarbij er vanwege werkzaamheden geen treinen kunnen rijden. Zo rijden er geen treinen van 8 tot 11 juni, van 12 tot 23 juli en van 19 tot 28 oktober. In deze perioden wordt de spoorverdubbeling tussen Hoogkerk en Zuidhorn verder gerealiseerd, wordt halteplaats Achter de Hoven in Leeuwarden afgebroken, krijgt een bocht bij Tytsjerk verkanting zodat er sneller gereden kan worden en krijgt de spoorwegovergang Schrans in de Friese provinciehoofdstad dubbel spoor.