Klimaatspijbelaars: “Goed gesprek met Rutte, maar we zijn er nog niet”

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

De klimaatspijbelaars die vorige week zo’n vijftienduizend scholieren op de been kregen om actie te voeren voor het klimaat hebben dinsdagavond een gesprek gehad met premier Rutte. “Het was een goed gesprek, maar we zijn het niet overal eens over geworden.”

Na de actie van vorige week op het Malieveld in Den Haag, en de protestmars in de Groninger binnenstad die op hetzelfde moment gehouden werd, nodige minister-president Rutte (VVD) zes leerlingen uit om met hem en om met klimaatminister Eric Wiebes (VVD) te komen praten. Dat gesprek duurde uiteindelijk bijna twee uur. “Over sommige dingen zijn we het eens geworden, maar over andere dingen niet”, laat een woordvoerder van Youth for Climate weten. “We voelen ons nu in ieder geval serieus genomen, maar er is nog geen absoluut vertrouwen. Daarvoor zijn er eerst daden nodig vanuit de politiek.”

De organisatie liet eerder deze week weten dat er de komende dagen niet opnieuw gestaakt gaat worden, hoewel demonstraties in de toekomst ook niet uitgesloten worden. “We zijn nog niet tevreden, en daarom zullen we binnenkort met nieuwe acties komen.” Wanneer dit zal zijn, en op welke manier is nog onduidelijk.

Deel dit artikel:

 1. Ik zie de oplossing in geboortebeperking en daardoor inkrimping op een natuurlijke wijze van de wereldbevolking. Je hebt van alle grondstoffen minder nodig en daardoor automatisch minder vervuiling en waarschijnlijk los je het voedsel en hongerprobleem dan ook op.

  Ik zie niet als oplossing meer betalen en zuiniger aan doen. Ik leef, wij leven.

  Maar ja naast dat het vloeken in de kerk is, ook letterlijk, is het zo dat onze huidige kapitalistische maatschappij daar niet op berekend is, een bevolkingskrimp.

  En laat geboortebeperking nou iets zijn waar juist deze scholieren voor kunnen zorgen. Hoe mooi is dat. Moet je wel ff China meekrijgen anders roeien we onszelf uit en bestaat de wereldbevolking straks uit alleen maar Chinezen. Dubbele betekenis dat China “meekrijgen”.

 2. Youth for Climate (scherpe naam, bedacht door overheids-marketingbureau?) is een schoolclubje dat echt gelooft in sprookjes over enge klimaatheksen die in ongeïsoleerde koekjeshuizen wonen en boze stiefmoeders die het weer ontregelen door met een houten spaan steeds sneller in een kookpot op kolenvuur te roeren?

  De politici zullen maar wat blij zijn met zoveel ‘daadkrachtige’ en goedgelovige jongeren die de opeens gewillig knikkende politici met hun sprookjesverhalen weten te overtuigen dat heel toevallig de belasting op energie verder opgejaagd moet worden? Of iets in die richting? En dat is ook toevallig, dat is precies waar politici en lobbyisten van grote ondernemingen het voortdurend met elkaar over eens zijn, dat de burgers meer gaan betalen en minder ervoor terug krijgen en zelfs gedwongen worden te investeren in heel slechte en vooral dure oplossingen waar banken en multinationals hun miljarden winsten uit kunnen genereren.

  Zou bijna in een complot gaan geloven. Zou een select groepje kinderen werkelijk een dergelijke toneelstukje kunnen opvoeren? Denk ’t wel. Zelfs kinderen kunnen in de huidige onbegrensde tijd ontheiligd zijn en geestelijk verdorven.

  Echter, laten de Ritalin kindertjes van veelal gescheiden ouders die in loopgravenoorlogen met elkaar verwikkeld zijn vooral niet vergeten dat de weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens!…

 3. Minder kinderen als oplossing? GroenLinks doet het juist andersom, die willen minder ouderen :) Iedereen werken tot zijn 68ste. En vanaf 70ste worden geen dure operaties meer vergoed. Dat zal ook mooi de levensverwachting doen afnemen! Maar ik denk dat deze jongere groenlinksers gewoon moeten werken tot hun 70ste en dan een spuitje krijgen. Wel makkelijk, kunnen ze eerder wat mooie vliegreisjes maken met de erfenis. Als er tegen die tijd nog ouderen zijn met geld.

 4. De politici luisteren niet eens naar volwassen laat staan kinderen, ik ben overigens benieuwd hoe de kinderen reageren als ze moeten stoppen met mode/kleding want die zijn na de olieconcerns de grootste vervuilers op deze aarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *