Burgemeester Münster onder de indruk van Groningse fietsinfrastructuur

nieuws
Foto: adfc.de/Veenstra (L) Ludger Koopman en (R) Markus Lewe

Markus Lewe, burgemeester van Münster en voorzitter van de ‘Deutscher Städtetag’ was afgelopen woensdag in Groningen om zelf te zien hoe Duitse steden fietsvriendelijker kunnen worden: “Ik kan Peter den Oudsten alleen maar feliciteren met de goede fietsinfrastructuur in de Stad.”

“Het bevorderen van fietsen en het verbinden met het openbaar vervoer en voetgangersverkeer is een zeer belangrijke doelstelling voor duurzame stedelijke mobiliteit. De voorbeelden in Nederland verbazen ook de burgemeester van een aangewezen Duitse fietsstad: De goed ontwikkelde fietspaden, een snelle verbindingen met het grotendeels autovrije centrum van de stad, de fietsparkeergarage bij het Hoofdstation en de geoptimaliseerd verkeerslichten. ” Lewe zegt zich dan ook, als voorzitter van de Duitse Vereniging van Steden, in te gaan zetten voor een beter fietsklimaat in Duitsland: Onze federale en deelstaatregeringen moeten consequent aandacht besteden aan het promoten van duurzame mobiliteit, zodat onze steden en regio’s tegen 2030 tastbaar zijn veranderd.”

Lewe was in Groningen op uitnodiging van Burkhard Stork, algemeen directeur van de Duitse wielrijdersbond ADFC: “Duitsland kan een groot deel van zijn groeiende verkeers- en klimaatproblemen oplossen als het eindelijk het potentieel van de fiets volledig ontplooit. Om goed te kunnen fietsen heeft een stad in de eerste plaats ruimte nodig: Niet de 80 centimeter smalle beschermende stroken en met bumpers die niet werken, maar met drie tot vier meter breed fietspad, gescheiden van het autoverkeer. De beloning is een stillere, meer leefbare stad. “