Onderzoek naar werksfeer Inkomensdienst

nieuws

De gemeente Groningen heeft BING (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten) ingeschakeld om onderzoek te doen naar de werksfeer bij de dienst inkomensverlening. Het waarom blijft vooralsnog in nevelen gehuld, bericht Binnenlands Bestuur.

RTV Noord en het Dagblad van het Noorden schrijven dat het zou gaan om meldingen omtrent de veiligheid op de werkvloer en eventuele integriteitsschendingen. Een woordvoerder van wethouder Joost van Keulen (personeel en organisatie, VVD) wil dat niet bevestigen en weigert verdere toelichting te geven over de aard van de meldingen.

De gemeente Groningen licht in Binnenlands Bestuur de keuze voor BING als uitvoerder van het onderzoek beknopt toe. ‘Vanwege hun expertise op het gebied van onderzoek naar cultuur op de werkvloer’, aldus de woordvoerder, die er verder niets over kwijt wil. Hoe hoog het ziekteverzuim op de afdeling vaker voorkomt dan op andere kan de woordvoerder evenmin zeggen. ‘De indruk is niet dat die hoger is dan gemiddeld’, laat hij wel weten. De woordvoerder verzekert dat klanten van de dienst inkomensverlening, die onder meer verantwoordelijk is voor beschermingsbewind, budgetbeheer en schuldhulpverlening, geen last hebben gehad van eventuele wantoestanden bij de afdeling. ‘Het gaat hier echt om de interne werkcultuur’, bezweert hij in het ambtenarenblad.