Mensen uit het hele land protesteren tegen gaswinning

Vanuit het hele land kwamen mensen donderdag naar Groningen om te protesteren tegen de gaswinning. De manifestatie werd voor de rechtbank gehouden, waar op dat moment een rechtszaak bezig was over een proefboring in de Friese plaats Nij Beets.

Stichting Tsjingas (Tegengas) bracht samen met andere actiegroepen in kaart wat de plannen zijn voor gaswinning in Nederland. “Daar kwam een schokkend beeld uit,” zegt Monique Plantinga, initiatiefnemer van de manifestatie. “Wij kwamen er achter dat er in plaats van afbouw, sprake is van opbouw. Wij vonden veertig plekken waar plannen zijn voor nieuwe gaswinning.” Daarom waren mensen uit elke hoek van het land aanwezig.

De actievoerders hebben er vertrouwen in dat er nu iets gaat veranderen. “Ik heb op een paar plekken gezien dat het is afgeblazen,” zegt Marjan Minnesma, directeur van stichting Urgenda. “Hoe meer lawaai je maakt, hoe eerder een bedrijf denkt ‘hier maar niet, daar hebben we geen zin in’. Dus ik zou heel veel lawaai maken en stug doorgaan.”

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *