Liveblog: Groningen viert Nieuwjaarsdag (gesloten)

Groningen verwelkomt dinsdag het nieuwe jaar. In dit liveblog houden we je op de hoogte van wat er in de stad gebeurt.

Uiteraard zijn we ook nieuwsgierig hoe jij deze eerste dag van het nieuwe jaar beleeft. Heb je een Nieuwjaarsduik genomen? Organiseer je een feestje? Je verhalen, tips en foto’s zijn welkom via de mail, Twitter en onze Facebook-pagina.

18.16 uur
We sluiten dit liveblog af met mooi nieuws voor de Glimmenaren. Op postcode 9756 AK is de Postcodekanger van 53,9 miljoen euro gevallen. De helft van dit bedrag, 26,95 miljoen, gaat naar deze postcode. De andere helft wordt verdeeld onder alle deelnemende huishoudens met postcode 9756.

13.26 uur
De jaarwisseling heeft in de wijk Lewenborg een spoor van vernielingen achtergelaten. Dat melden wijkbewoners aan OOG Tv. Bij een apotheek in de wijk zijn vernielingen aangericht, bushokjes aan het Waterland en Mooiland zijn vernield en op de Wimpel zijn de restanten van het vreugdevuur zichtbaar. Daarnaast zijn er in de wijk putdeksels verdwenen.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Een vernield bushokje aan het Waterland
Op het Grootzeil kijkt deze jonge wijkbewoner naar de restanten van een vreugdevuur
In de wijk zijn putdeksels verdwenen

13.01 uur
De Nieuwjaarsduik in de Kardingerplas heeft zo’n honderd belangstellenden getrokken. De duik vond plaats rond 12.00 uur. “Men begon met een kleine warming-up en daarna dook men het water in”, vertelt Jeffery Vermeulen. En de omstandigheden? “Nou, ik hoor dat het water best wel koud is.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Foto: Jeffery Vermeulen
Foto: Jeffery Vermeulen

11.41 uur
Ook het tweede deel van de Nieuwjaarsnacht is relatief rustig verlopen. De Groninger brandweer moest nog wel verschillende keren in actie komen. Bij alle uitrukken ging het om vreugdevuren die met het oog op de veiligheid geblust moesten worden. Meldingen kwamen onder andere uit de Sint Eustatiusstraat, de Jacob van Ruysdaelstraat en de Ossehoederstraat. In het begin van de ochtend moesten de brandweerlieden een buitenbrand blussen aan de Duinkerkenstraat en aan de Molukkenstraat.

Een vreugdevuur aan het Sabangplein. Foto: Joris van Tweel

11.16 uur
De politie meldt dat een 31-jarige man uit Hoogeveen tijdens de jaarwisseling ernstig gewond is geraakt op de Grote Markt. Bij een ruzie zou hij in zijn gezicht zijn geschopt. Het slachtoffer is met hoofdletsel naar het UMCG gebracht.

10.21 uur
Voor de ziekenhuizen in de stad was het een relatief rustige jaarwisseling. Bij het Martiniziekenhuis kwamen achttien vuurwerkslachtoffers binnen, bij het UMCG vijf. Beide ziekenhuizen zagen een daling van het aantal patiënten ten opzichte van vorig jaar.

02.51 uur
De jaarwisseling verloopt tot nu toe rustig in de stad. Dat melden verschillende incidentenwebsites. “Het is rustig en gezellig”, laat een fotograaf van niekerknieuws.nl weten. “Het is een hele rustige jaarwisseling”, voegt Martin Nuver van 112groningen.nl toe. “Ik ben langs verschillende plekken gereden en ik heb het idee dat het rustiger is dan voorgaande jaren. Ik zie wel dat er flink wat politie op de been is.” Grote incidenten zijn tot nu toe ook uitgebleven. In Hoogkerk brandde een auto uit, net zoals in Paddepoel. In Beijum woedde korte tijd brand op het dak van een supermarkt. Dakbranden waren er ook in Haren en in de Oosterpoortbuurt. Deze waren snel onder controle.

02.40 uur
Hoe ziet de skyline van Groningen er uit tijdens de jaarwisseling? Nick Ubels geeft antwoord op die vraag met een mooie foto. Met een sluitertijd van twintig seconden wist hij deze mooie plaat te maken:

Foto: twitter.com/NickUbels

02.21 uur
De brand in Hoogkerk is onder controle. Volgens de incidentfotograaf ter plaatse ging het blussen van de autobrand moeizaam. Uiteindelijk lukt het met schuim om de vlammen te bedwingen. Een andere auto kon door brandweerlieden van de vlammenzee gered worden.

Tekst gaat verder onder de foto en video

Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

01.54 uur
Aan de Willem Valkstraat in Hoogkerk is brand ontstaan in een auto. De brandweer kreeg rond 01.30 uur de melding waarop er werd uitgerukt met een bluswagen. Bij aankomst bleek het te gaan om een uitslaande brand. Brandweerlieden hebben het vuur geblust met schuim. De auto kan als verloren worden beschouwd. De oorzaak is naar alle waarschijnlijkheid vuurwerk.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

01.51 uur
Op het dak van een supermarkt aan de Stoepemaheerd in Beijum heeft in de Nieuwjaarsnacht korte tijd brand gewoed. Volgens de incidentenwebsite 112groningen.nl ging het om een klein brandje dat snel onder controle was. De schade is beperkt gebleven.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Martin Nuver – 112groningen.nl

01.47 uur
Iedereen die zich af vraagt hoe het gaat met het zoontje van wethouder Joost van Keulen (VVD) die kort voor de jaarwisseling in slaap viel … wél hij heeft het vuurwerk toch gezien. Of hij door het vuurwerk wakker is geworden of dat pappa hem gewekt heeft, vermeld de tweet niet.

Tekst gaat verder onder de foto en tweet

01.30 uur
De jaarwisseling verloopt tot nu toe betrekking rustig. Heleanne Prins meldt op Twitter dat in de wijk Hoornsemeer verschillende vreugdevuren zijn ontstaan. De vuren trekken flink wat belangstelling. Volgens Prins zouden ook fietsen op het vuur gegooid worden.

Tekst gaat verder onder de tweet

00.34 uur
Even na middernacht begon boven de stad een vuurwerkshow. Roy Tammens maakte er een mooi filmpje van …

00.28 uur
Met de jaarwisseling is ook de nieuwe gemeente Groningen een feit. De gemeenten Haren, Ten Boer en Groningen zijn om klokslag middernacht formeel opgeheven en gaan verder onder de naam gemeente Groningen.

Tekst gaat verder onder de tweet

00.19 uur
De jaarwisseling meemaken. Het vuurwerk zien. Het zoontje van wethouder Joost van Keulen (VVD) had het graag willen zien maar luttele minuten voor de jaarwisseling won de vermoeidheid.

Tekst gaat verder onder de tweet

00.01 uur
De nieuwsredactie van OOG Tv wenst jou een gelukkig en gezond nieuwjaar!

23.36 uur
Oudejaarsavond verloopt relatief rustig in de stad. Op verschillende plekken moest de brandweer in actie komen. Aan de Polderstraat brak er brand uit op het dak ven een woning. Dit gebeurde ook op het Roggeveld in Haren. Beide keren was men de situatie snel meester. In Hoogkerk werd er brand gesticht op de Hoogkerksterbrug. De brug is voorlopig gestemd voor het verkeer omdat het asfalt beschadigd is door het vuur. In Paddepoel brandde een auto uit. De oorzaak van deze brand is nog onbekend. Elders in de stad zijn verschillende vreugdevuren ontstaan.

Een vreugdevuur aan de Prinsesseweg. Foto: groningsnieuws.nl

22.55 uur
Een bluswagen van de post aan de Sontweg is uitgerukt naar de W.A. Scholtenstraat in de wijk Binnenstad-Oost. Rond 22.50 uur kwam de melding van een afvalbrand binnen. “Er staat een bankstel in de brand die tegen een woning aan staat”, laat een incidentfotograaf van groningsnieuws.nl weten. De brand is inmiddels onder controle. De schade is beperkt gebleven.

22.48 uur
In de Grote Beerstraat in de wik Paddepoel is brand uitgebroken in een personenauto. Rond 22.40 uur kreeg de brandweer de melding van een brand in een auto. Bij aankomst bleek het te gaan om een uitslaande brand. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is onbekend. De Grote Beerstraat is deels afgesloten voor het verkeer. De auto moet als verloren worden beschouwd.

Foto: niekerknieuws.nl
Foto: niekerknieuws.nl

22.23 uur
Het spoorwegnet in ons land werd sinds 20.00 uur vanavond leger en leger. De allerlaatste trein die nog reed is zojuist gearriveerd op de eindbestemming. Het gaat om een Arriva-trein die eerder vanavond vlak voor 20.00 uur vertrok naar Weener. Rond 22.10 uur kwam de trein terug op het Hoofdstation.

22.10 uur
Je oog moet er maar net op vallen. Op de Sontweg zag Jeroen van Kleef dat dit bord dat een vuurwerk-vrije zone aan geeft wel een beetje heel erg ongelukkig geplaatst is.

Tekst gaat verder onder de tweet

21.59 uur
In een woning aan de Polderstraat in de Oosterpoortbuurt heeft brand gewoed op het dak van een woning. De melding van de brand kwam rond 21.40 uur binnen waarop de brandweer uitrukte met een bluswagen en een hoogwerker. De brand op het dak is vermoedelijk ontstaan door een vuurpijl. Het vuur was snel onder controle. Brandweerlieden hebben een controle uitgevoerd op de zolderverdieping en het dak. De schade is beperkt gebleven.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

21.31 uur
De binnenstad is klaar voor het nieuwjaarsfeest. Dat meldt beveiligingsbedrijf M&F Security. Op dit moment is het nog rustig, maar dat zal na klokslag middernacht snel veranderen. Het bedrijf zorgt er voor dat komende nacht alle feesten en partijen in goede banen worden geleid.

20.21 uur
Het is rustig in de Voermanstraat. Dat meldt journaliste Patriecia Kolthof van het Dagblad van het Noorden. “Kinderen steken rotjes af en er is een klein vuurtje bij iemand voor de deur. Verder is er vrijwel niemand op straat.” De afgelopen avonden ging het flink mis in de straat in de wijk Paddepoel. Zaterdagavond werd er met zwaar vuurwerk naar hulpverleners gegooid. Zondagavond voerde de politie charges uit waarbij vijftien mensen werden aangehouden.

20.07 uur
Het vreugdevuur dat sinds vanmiddag brandde op de Wimpel in Lewenborg is in de avonduren alsnog geblust. Even voor 20.00 uur kreeg de brandweer opnieuw de melding om uit te rukken. Brandweerlieden hebben vanwege de veiligheid het vuur geblust.

Tekst gaat verder onder de foto

19.51 uur
Aan het Roggeveld in Haren heeft oudejaarsavond een dakbrand gewoed. De melding kwam rond 19.20 uur binnen waarop een bluswagen van de Harense brandweer en een hoogwerker uit Stad ter plaatse gingen. Een vuurpijl bleek een kleine brand te hebben veroorzaakt. Brandweerlieden hebben in de woning een controle uitgevoerd, ook is het dak geïnspecteerd. De situatie was al snel onder controle.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

19.35 uur
Op de Zuiderweg in Hoogkerk is maandagavond geprobeerd om de Hoogkerksterbrug in brand te steken. De blusploeg van Vinkhuizen heeft de brand geblust. De politie is in gesprek gegaan met jongeren die zich in de buurt ophielden. Ook de Milieudienst van de gemeente Groningen is aanwezig. De brug is voorlopig gestremd voor het verkeer omdat het asfalt beschadigd is door het vuur.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

19.05 uur
In verzorgingstehuis Ebbingepoort aan de Noorderbinnensingel heeft oudejaarsavond korte tijd brand gewoed. De melding van de brand kwam rond 18.40 uur binnen waarop twee bluswagens en een hoogwerker ter plaatse kwamen. Bij aankomst bleek dat men niet in actie hoefde te komen. Oliebollen in een magnetron bleken rookontwikkeling veroorzaakt te hebben.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

18.50 uur
Als de laatste knallen van het vuurwerk zijn weggestorven is het tijd voor de traditionele rituelen op Nieuwjaarsdag. Daarbij horen uiteraard de nieuwjaarsduiken. In de nieuwe gemeente Groningen kan dat op drie verschillende plekken:
12.00 uur: Kardingerplas, kleinschalige nieuwjaarsduik, deelnemers wordt gevraagd een donatie te doen voor Run 2 Save Nature
12.00 uur: Meerstad, gratis nieuwjaarsduik
15.00 uur: Hoornseplas, Unox Nieuwjaarsduik, kosten drie euro

18.04 uur
De Zeeheldenbuurt is klaar voor de jaarwisseling. In de wijk is het traditie om even na middernacht het nieuwe jaar in te luiden bij het eendenplatform in de wijk.

Tekst gaat verder onder de tweet

17.58 uur
Op de Wimpel in Lewenborg woeden sinds het einde van de middag twee vreugdevuren. Rond 17.40 uur kwam de melding bij de brandweer binnen waarop een bluswagen van de sectie Sontweg werd opgeroepen. Een ooggetuige meldt aan OOG Tv dat de brandweer nog niet gezien is maar dat de politie wel aanwezig is. Buurtbewoners blijven ondertussen afval op het vuur gooien.

Tekst gaat verder onder de foto’s

16.55 uur
Burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) rekent erop dat het tijdens de jaarwisseling rustig blijft in Paddepoel. Dat heeft de burgervader aan de NOS laten weten. Van de vijftien mensen die opgepakt werden zaten er maandagmiddag nog tien vast. Den Oudsten gaat ervan uit dat ze de jaarwisseling ook in een cel doorbrengen. De burgemeester heeft goede hoopt dat het vanavond rustig blijft in de wijk. “We hebben wel de indruk dat met de mensen die nu vastzitten, we wat meer kans op rust hebben gecreëerd. En ik ga ervan uit dat iedereen er ook wel van geschrokken is.” Den Oudsten bracht vanochtend een bezoek aan de wijk en ging in gesprek met buurtbewoners.

Update 17.15 uur: De politie laat weten dat er nog zes mensen vastzitten. Zij brengen de jaarwisseling door in de cel. De rest is vrijgelaten vanwege onvoldoende bewijs.

Tekst gaat verder onder de foto

De politie veegt zondagavond de Voermanstraat in Paddepoel schoon. Foto: groningsnieuws.nl

16.28 uur
De Harense brandweer moest maandagmiddag in actie komen aan het Anjerplein in het dorp. Rond 16.20 uur werd er een containerbrand gemeld nabij een supermarkt. Brandweerlieden hebben dit vuur bedwongen.

16.19 uur
De Groninger brandweer is klaar voor de jaarwisseling. In de stad heeft de A-ploeg vanavond en komende nacht dienst. “Ploegchef Richard wil er een gezellige dag van maken”, laat de brandweer weten. “En natuurlijk wordt er dan samen gegeten.”

Tekst gaat verder onder de tweet

15.14 uur
Volgens Weerplaza verloopt de jaarwisseling in de stad droog en grijs. Op oudejaarsdag wordt het bij een zwakke tot matige westenwind zo’n 9 graden. Tijdens de jaarwisseling is het bewolkt en ligt de temperatuur rond de 7 graden. Op Nieuwjaarsdag begint de dag ook grijs met wellicht wat motregen. In de loop van de dag klaart het op en wordt het rond de 8 graden.

14.59 uur
De treinen en bussen van Arriva, NS en Qbuzz rijden op oudejaarsavond tot 20.00 uur. Dit betekent dat bussen en treinen die een rit of dienst voor 20.00 uur zijn begonnen wel tot het laatste station of halte rijden. Vanaf 20.00 uur vertrekken geen nieuwe ritten meer. Op Nieuwjaarsdag rijden de vervoersbedrijven een zondagdienstregeling.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: facebook.com/treinnoord/

14.49 uur
De gemeente Groningen schat dat zondagavond in de wijk Paddepoel zo’n vijftig personen voor onrust hebben gezorgd. Het zou gaan om een gemêleerd gezelschap van jongeren uit de eigen wijk maar ook van buiten Paddepoel. Tussen het gezelschap zouden ook voetbalsupporters van de harde kern van FC Groningen zijn gesignaleerd. Bij de rellen werden vijftien personen opgepakt. Van hen zaten er maandagmiddag nog zes vast. Aan het eind van de middag wordt duidelijk of ze de jaarwisseling in de cel moeten doorbrengen.

14.41 uur
Na het halen van de laatste boodschappen kun je lekker voor de open haard gaan zitten zoals wethouder Joost van Keulen (VVD) op deze oudejaarsdag doet. Van Keulen is nog ruim negen uur wethouder van de gemeente Groningen. Vanaf middernacht fuseren Groningen, Haren en Ten Boer tot een nieuwe gemeente. Van Keulen blijft in die nieuwe gemeente wethouder tot het nieuwe college geïnstalleerd wordt.

Tekst gaat verder onder de tweet

14.29 uur
In de Lijsterbeslaan in de wijk Selwerd is een vreugdevuur gesticht. Afval en rommel is op straat in brand gestoken. De Groninger brandweer heeft het vuur geblust.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Foto: niekerknieuws.nl
Foto: groningsnieuws.nl

13.56 uur
“Blijf van hulpverleners af.” Dat schrijft Commissaris van de Koning René Paas (CDA) in zijn ‘Paasrapport’ op Linkedin naar aanleiding van de ongeregeldheden in de wijk Paddepoel de afgelopen dagen. “Dit ‘Paasrapport’ verschijnt tegelijk met het soort nieuws waar ik nooit aan zal wennen. Vanmorgen was de Groningse wijk Paddepoel landelijk nieuws vanwege de rellen in de afgelopen nacht. Ik geloof dat iedereen met een beetje gevoel voor verhoudingen hetzelfde denkt over geweld tegen hulpverleners: blijf van ze af en laat ze hun werk doen! Ik ken ook niemand die een goed woord over heeft voor de bedenkelijke traditie om de jaarwisseling aan te grijpen voor een spoor van geweld en vernieling.”

13.25 uur
In de Clausstraat in Hoogkerk blust de brandweer een afvalbrand. “De Milieudienst van de gemeente is vanochtend langs geweest om alles op te ruimen”, laat een incidentfotograaf weten. “Enkele uren later is er een nieuw vreugdevuur gesticht.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Foto: niekerknieuws.nl
Foto: niekerknieuws.nl

12.45 uur
Op Oudjaarsdag worden er traditioneel oliebollen gegeten. De oliebollenverkopers op de Grote Markt kan dat niet ontgaan zijn. Even na het middaguur stond er een lange rij wachtenden voor de kraam, zag Focus Groningen.

Tekst gaat verder onder de tweet

11.56 uur
De Groninger brandweer moest in actie komen aan de Bedumerstraat. In de straat was met behulp van afval en rommel een vreugdevuur gesticht.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Raymond Meter – meterfotografie.nl

11.15 uur
De politie roept mensen op die zondagavond in de wijk Paddepoel filmopnames hebben gemaakt, deze te delen met de politie. Aan de hand van de filmopnames kunnen personen vervolgd worden voor eventuele strafbare feiten die zij gepleegd hebben.