Nieuwe gemeente Groningen naar de stembus

Inwoners van de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer gaan woensdag naar de stembus voor de herindelingsverkiezingen. “Ik vind de opkomst tot nu toe een beetje tegen vallen.”

Eén van de locaties waar gestemd kan worden is De Meul’n in Sint Annen. “Tot nu toe hebben 27 mensen hun stem uitgebracht”, zegt de stembureauvoorzitter. “Dat is iets lager dan wat we verwacht hadden maar ik denk dat aan het einde van de werkdag het nog wel wat drukker gaat worden.” Stemgerechtigden in Sint Annen zeggen dat ze hun stem niet hebben aangepast omdat het om herindelingsverkiezingen gaat. “Ik heb op iemand gestemd hier uit dit gebied. A; moet ik wel zeggen hoe de politici in Groningen straks onze belangen gaan behartigen.”

In Haren is er meer sceptisch. “Deze herindeling is er door heen gedrukt”, laat een stemmer weten. “Dit heeft niet zo veel met democratie te maken.” Ondanks dat op het stembureau in het gemeentehuis flink wat mensen hun stem uitbrengen maakt de burgemeester zich zorgen. “Haren heeft van oudsher een hoog opkomstcijfer. Omdat deze verkiezingen niet gewenst zijn zou dat cijfer wel eens veel lager kunnen worden en dat zou ik heel erg jammer vinden. Je stem laten horen is juist nu ontzettend belangrijk.”