Operatierobot aan de slag in UMCG

nieuws

In het UMCG zijn onlangs de eerste patiënten geopereerd met hulp van een operatierobot. Het ging soms om een complexe operatie, waarbij de staart van de alvleesklier en de milt van een patiënt werden verwijderd vanwege een tumor.

De operatie is succesvol verlopen en de patiënt maakt het goed. Het UMCG gaat de robot geleidelijk inzetten bij complexe (kanker)operaties.

Het verwijderen van de staart van de alvleesklier gebeurt normaal gesproken via een open buikoperatie of een kijkbuisoperatie. In dit geval werd de patiënt geopereerd via een kijkbuisoperatie met hulp van een robot. De chirurg staat niet aan de operatietafel, maar zit op enige afstand achter een consoletafel, waarmee hij of zij de robotarmen met de instrumenten bedient.

De chirurg ziet op een beeldscherm het operatiegebied driedimensionaal, tot tien keer uitvergroot en met meer diepte. Hierdoor kan de chirurg beter manoeuvreren en worden zenuwen en bloedvaten goed gespaard. Bovendien verliest de patiënt doorgaans minder bloed en herstelt deze sneller.