Onrustig schooljaar op komst: “Lerarentekort is hier en nu”

Als er niet snel iets gebeurt dan zou het wel eens een onrustig schooljaar kunnen worden. Dat is de verwachting van de Algemene Onderwijsbond.

In het zuiden zijn de scholen maandag weer begonnen, de scholieren in het Noorden mogen nog twee weekjes genieten van hun vakantie. “In de stad zijn er geen grote problemen”, vertelt Hayo Bohlken van de AOb. “Je kunt je alleen wel afvragen of de situatie optimaal is. Steeds vaker worden derde- en vierdejaars studenten voor de klas gezet om gaten op te vullen en dat zijn niet die bevlogen en ervaren leraren die je je wenst. Sterker nog, wij vinden de situatie onwenselijk.”

Rinie Boekholt is leraar op een school in de stad. Hij is het met Bohlken eens. “Op mijn school zijn komend schooljaar alle stoelen bezet. Maar dat verandert als een collega ziek wordt, of de komende weken een gebroken been oploopt.”

De acties in het onderwijs voor een betere salariëring, lagere werkdruk en meer leraren voor de klas begonnen ruim een jaar geleden. “Er is gelukkig heel veel gebeurd in de tussentijd”, vertelt Bohlken. “Er is geld toegezegd en er wordt nagedacht over oplossingen. Maar we zijn er nog lang niet. Vooral wat betreft het aantal leraren voor de klas maak ik me ernstig zorgen.”

Ondertussen blijft volgens beide heren de actiebereidheid groot en zou het, als er niets verandert, wel eens een onrustig schooljaar kunnen worden.

Deel dit artikel:

  1. We kunnen niet verwachten dat ze in de Achterhoek gaan verkassen naar andere plaatsen om het tekort op te vullen. Bovendien is de kans extreem klein dat de extra leerkrachten in die regio het grote tekort in de rest van het land ook maar voor 10% opvult. Het tekort is er wel degelijk en die is enorm. Het ergste is nog dat het tekort alleen nog maar oploopt..

   1. Dat kunnen we prima van ze verwachten, als de beloning er ook naar is.
    Maar als ze in de regio evenveel in een andere bedrijfstak kunnen verdienen, tsja…

   2. Rik; je hebt duidelijk het artikel niet gelezen, laat staan het onderzoek van het UWV. Kwantitatief gezien is er geen enkel tekort!

   3. Er is wel degelijk een tekort. In het artikel staat ook dat het gehele land op termijn last krijgt van het lerarentekort.

    Zelfs in de huidige situatie is er sprake van een probleem: veel kinderen (toekomstige generatie) krijgen niet het onderwijs dat ze zouden moeten krijgen. Dat lijkt mij een maatschappelijk probleem.

    Hoe je het ook wendt of keert bij iedere problematiek heb je te maken met regionale verschillen. Er moet op landelijk niveau meer gebeuren om het opgelost te krijgen. Uiteindelijk hebben we als land op termijn (economisch) een probleem als het blijft zoals het nu is. Er zit hoe dan ook een prijskaartje aan.

 1. Goed lezen is een kunst. In het Volkskrantartikel staat dat er NU volgens het UWV landelijk gezien géén kwantitatieve tekorten zijn. Dat die tekorten over enige tijd zouden kunnen ontstaan is goed mogelijk, maar het kan evengoed niet gebeuren. Het aantal inschrijvingen bij de PABO’s is inmiddels al gestegen. Het is moeilijk voorspellen hoe dit zich gaat ontwikkelen. En btw Rinie: het is niet MIJN zienswijze, ik citeer uit een artikel in de krant. En daarin gaat het alleen over aantallen leraren, niet over hun kwaliteit.

 2. Het is heel simpel….

  Kijk naar de samenstelling van de doelgroep op de verschillende scholen, de extra werkdruk die dat met zich meebrengt.
  Leerkrachten willen veilig hun werk doen, samen met de ouders.

  En met betrekking tot Rinie. Hij snapt het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *