D66 wil inwoners zelf straatnamen laten kiezen

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

D66 wil dat inwoners in de toekomst zelf straatnamen laten kiezen.

De partij vindt het belangrijk dat inwoners van de gemeente op allerlei manieren inspraak en zeggenschap hebben over de plek waar ze wonen, dus ook over de naam van nieuwe straten. In andere steden kan dit al, in Utrecht kunnen inwoners bijvoorbeeld zelf straatnamen aandragen bij de commissie straatnaamgeving. Dat wil de partij in de stad ook.

‘Omdat straatnamen meer zijn dan het bord alleen, maar ook weergeven hoe je naar je geschiedenis kijkt, welke personen je in je gemeente extra aandacht wilt geven en welke voorbeelden je wilt stellen’. zegt de partij.

Deel dit artikel:

 1. Bilderberger Pechtold straat. Alexander Penthouse straat? Nee, dank je.

  Gewoon namen van Groningse mannen en vrouwen. Ecco van Oosterhoutlaan en Gert van Akkerenpad bijvoorbeeld. Laat Beno Hofman maar een commissie samenstellen. Eentje met getogen en betrokken Groningers.

  1. Ja want uit dankbaarheid worden alleen D66 namen voorgedragen :p Bovendien zit de straatnaamgeefcommissie er nog tussen en die staat alleen PvdA’ers toe. Dus het Tjeerd van Dekkenplein en de Frank de Vriesweg!

 2. Ook een voordeel als je subsidie ontvangt, van partijen die het fiat daarvoor hebben gegeven.

  Ze kunnen ongelimiteerd die soort onzinberichten naar Oog sturen. En gelet op de belangenverstrengeling, kan Oog ze niet weigeren.

  Subjectief en afhankelijk, uw zender in de stad!

 3. Een partij die een referendum de nek omdraait terwijl het in de grondbeginselen staat van die partij, moet zich maar beter stil houden over zaken waarbij het volk iets zou mogen beslissen. (Ja, ik ken de smoes van raadgevend en bindend referendum)

   1. Beter opletten. Oekraïneverdrag met militaire paragraaf is weggestemd.

    Burgers trapten juist niet in leugen van vaandeldragers Navo/EU imperialisme. Volk prikte door verhaaltjes als “het is maar handelsverdrag” heen.

    Onderschat het volk niet als ze via, bijvoorbeeld de tv, geconfronteerd worden met doodenge figuren als Van Baalen en Verhofstadt. Iedereen met een klein beetje intuïtieve intelligentie ziet het dienen van duistere belangen van deze types, voor wie mensenlevens niets waard is.

 4. Leuk! straten vernoemen naar de lelijkste panden van de stad Groningen. Monstrumlaan, KPNstraat, Stadsbalkondreef, Nijesteediep, ABN-AMROplein, Zwarte-doosstraat.

 5. Wat een dom idee.
  Het is een klein select gezelschap dat hier op gaat reageren en daardoor onevenredig veel invloed krijgt. Weliswaar is het een onbenullig onderwerp maar toch.
  Voor dit soort onderwerpen heb je professionals die iets breder kijken dan willekeurige burgers.
  Referenda zijn natuurlijk een nog belachelijker idee, ze zijn tot dusver altijd voorwerp van populisten en volkmenners geweest en de uitslag is een reflectie van het gebrek aan kennis en onkunde van een handvol stemmers.

 6. M.a.w. de bevolking van Zwitserland is populistisch en ontbeert iedere vorm van kennis waar het om taken en zaken in het landsbelang gaat. Ik zou jou dit wel in Zwitserland willen horen zeggen tegen inwoners van dat land welke gaan stemmen tijdens de daar te houden referenda.
  En de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik het daar best aardig vind om te (gaan) wonen. Het kent een, netjes gesproken, iets minder gevarieerde bevolking vergeleken met Nederland.

  1. Jij hebt het nationale elftal van Zwitserland zeker nog nooit zien spelen. Het referendum kent in Zwitserland een lange traditie, het volk heeft bewezen er mee om te kunnen gaan en ook wordt het niet een op een overgenomen door de politiek. Het raadgevend referendum kan de politiek gewoon naast zich neerleggen (wat ze ook doen, er worden alleen voor de bühne wat irrelevante wijzigingen doorgevoerd). Met als gevolg dat het referendum geen nut heeft. Ik ben voor een referendum wanneer de opkomstdrempel hoog ligt (80% opkomst) en minimaal 63% tegen de regeringsmaatregel is. Dan is er sprake van grote consensus dat de regering een onjuist besluit heeft genomen. Nu is er vooral een middel dat kan worden gebruikt het ontevreden volksdeel (rond de 15%) te mobiliseren om de politiek te frustreren. Een relatief klein deel van de bevolking kan zo een grote stempel drukken. Wat er kan gebeuren als je een eenvoudige meerderheid voldoende vindt zie je in Groot-Brittanië waar 1/3e van de stemgerechtigden het voor elkaar kregen een brexit te bewerkstelligen. Met mijn voorstel heb je daar iets meer dan de helft voor nodig.

   1. Jullie zetten jezelf wel te kijk als voorstander van het Huis van Niets met jullie redenatie over de deelnemers aan referenda over en in de stedelijke politiek en haar keuzes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *