Haren krijgt toestemming van provincie voor zonnepark aan Klaverlaan

nieuws
Foto: Duurzaam Haren

De gemeente Haren heeft toestemming van de provincie om aan de Klaverlaan een grootschalig zonnepark aan te leggen bij Zorgboerderij De Mikkelhorst.

Het zonnepark is een initiatief van Energiecoöperatie Duurzaam Haren, ROM3D en Ecologische Zorgboerderij De Mikkelhorst. Bij de Zorgboerderij zullen de zonnepanelen afgewisseld worden met bomen en gras, waar koeien de landerijen begrazen. Polyculture, zo noemt ROM3D dat. Volgens het laatste ontwerp moet het zonnepark tussen 1,1 a 1,6 mln kWh op gaan leveren.

Of de bouw doorgang vindt hangt ook af van de buurtbewoners, die betrokken worden bij het inpassen van het Zonnepark in het landschap.

 

 

Deel dit artikel:

 1. Waarom geen zonnedek boven het transferium. Daar is toch het groen al dood dus het kost je geen natuur. Je houdt de auto’s uit de zon en regen en je kunt er electrische auto’s direct opladen met lokaal geproduceerde zonne-energie. Ophouden met wildgroei van zonneparken en altijd eerst goed kijken naar de inpassing in de omgeving.

 2. Worden we niet voor de gek gehouden? Zonnepanelen en bomen gaat nu eenmaal niet samen. De oude bomen langs de Klaverlaan zijn al gekapt, voor de houtkachel van de Mikkelhorst. Het uitloopgebied is indertijd, in samenwerking met de klankbordgroep, aangelegd als recreatiegebied voor de bewoners van Oosterhaar. Moeten zij zich nu zogenaamd duurzaam ontspannen op een veld met zonnepanelen?

 3. Zonnecellen zijn geweldig.

  Leveren in tegenstelling tot windturbines wel meer energie op dan dat ze aan energie kosten, en maken geen hele gebieden onleefbaar makende teringherrie.

  1. Windmolens halen hun energie uit loze ruimte. Zonnecellen uit vierkante meters natuur. Uiteraard is VSH voor de meer onderdrukkende methode. SIEG HEIL!

 4. Het huidige ontwerp van ROM3D heeft grote gevolgen voor het landschap. Zonnepanelen zijn geen ‘natuurlijk’ iets en kunnen daarom beter aan het zicht worden onttrokken.

  Een alternatief ontwerp waarbij de huidige landschap structuur blijft bestaan en de zonnepanelen in het centrum van de percelen verdekt worden opgesteld, is beschikbaar.

 5. Ik heb het idee dat zonnepanelen helemaal niet zoveel “zicht-op-groen” wegnemen.
  In ieder geval vele malen minder dan de enorme hoeveelheid woon- en werk-bouwsels als huizen, flats, fabrieken e.d.
  En sinds blijkt dat we nu eenmaal niet door kunnen blijven gaan met het stoken van kolen, gas en olie lijkt me een relatief zó weinig storend alternatief voorlopig de schoonste en veiligste oplossing.
  ‘t Moet toch niet zo moeilijk zijn om rond zo’n veld met panelen een camoeflerende (en gezondmakende) groenstrook te creëren? En misschien een gelegenheid om te sporten (trimmen) en te spelen (speel-, klim- enz, toestellen) ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *