Balkons Westindischekade blijven onbegaanbaar

wijken
Foto: Hiddo Zuiderweg

De balkons aan de Westindischekade zijn zo onveilig dat bewoners er, tot het einde van 2018, niet meer op mogen komen. Dat schrijft woningcorporatie Lefier naar aanleiding van het afgebroken balkon in juli. 

Begin juli brak een van de balkons aan de Westindischekade af. Naar aanleiding daarvan heeft Lefier een onderzoek ingesteld. “Uit het onderzoek blijkt dat het balkon op nr 256 is losgeraakt door het roesten van de wapening (staal) in het beton”, schrijft Lefier aan de bewoners. Het ongeluk was aanleiding voor een grondig onderzoek, maar dat gaat tijd kosten. Lefier hoopt voor het einde van het jaar duidelijkheid te hebben over de oorzaak en de oplossing van het probleem.

‘Niet veilig genoeg bij normaal gebruik’
Tot die tijd zijn de balkons niet begaanbaar. “Om uw veiligheid te kunnen garanderen zijn alle balkons gestempeld en afgesloten. In afwachting van het onderzoek blijven deze maatregelen van kracht. We begrijpen dat het in deze tijd van het jaar vervelend is, maar u mag de komende maanden écht niet op uw balkon komen.” Schrijft Lefier. De bewoners hoeven niet bang te zijn dat hun balkon ineens los raakt. “De balkons worden nu ondersteund en zullen dus nu niet ineens losraken van de gevel. Maar de balkons zijn niet veilig genoeg om er normaal gebruik van te maken.”

Eind vorig jaar waren er klachten over vergelijkbare balkons in de Couperusstraat. De woningen zijn deels van Lefier en deels van particuliere eigenaren. Van de 32 balkons bleken er vijftien onveilig te zijn, waarvan er drie van Lefier waren. Lees hier het artikel terug.

Foto: Wesley Bos – groningsnieuws.nl

Kiertje om te luchten
De bewoners zijn niet blij met het nieuws, zeker niet omdat het nu erg warm is. Ze willen graag de balkondeuren openzetten om wat te luchten. Lefier heeft daar een oplossing voor gevonden. “We willen vóór de bouwvak alle balkons voorzien van een beugel, die de mogelijkheid geeft om de balkondeur op een kiertje te zetten.” De beugels worden op 31 juli, 1,2 en 4 augustus geplaatst. De bewoners hoeven er niet voor thuis te blijven en tijdens de ingreep worden ook de vuilniszakken die nog op het balkon staan, weggehaald.

Uitzondering
Voor enkele bewoners is er goed nieuws: de hoekbalkons zijn wel veilig. Zij worden vanaf twee kanten ondersteund en daarom is er geen instortingsgevaar. Lefier gaat, zodra er met een hoogwerker gewerkt wordt, de balkondeuren openmaken en het balkon vrijgeven.

In september worden de balkons eerst visueel geïnspecteerd, vooral van de buitenkant. Op basis daarvan wordt bepaald bij welke balkons ook geboord gaat worden en andere tests worden gedaan.