Balkon valt van appartement West-Indischekade

Een balkon van een appartement aan de West-Indischekade is woensdagochtend naar beneden gevallen.

Het ongeluk gebeurde  rond zes uur. Het gaat om een balkon van een appartement op de tweede verdieping. De bewoner hoorde geluid en zag dat het balkon naar voren hing. De gewaarschuwde woningcorporatie Lefier heeft het balkon inmiddels verwijderd.

Volgens de politie zijn er geen mensen gewond geraakt. Lefier doet onderzoek naar de toedracht van het incident en is inmiddels bezig alle 312 balkon  aan de West-Indischekade af te zetten en de bewoners te waarschuwen. Lefier wil de deuren naar de balkons afsluiten zodat de bewoners er niet meer op kunnen. Constructeurs doen inmiddels onderzoek.

Wethouder Roeland van de Schaaf ging vanmiddag kijken. Hij heeft de indruk dat de genomen maatregelen voorlopig voldoende zijn. Het lijkt er op dat bewoners al drie jaar geleden met zorgen over de stevigheid van hun balkon naar Lefier zijn gestapt: ‘Dat wil ik eerst van Lefier zelf horen maar op het moment dat bewoners signalen afgeven hoor je dat serieus te nemen, dat blijk nu maar weer’

 

 

 

Foto: Hiddo Zuiderweg
Foto: Wesley Bos – groningsnieuws.nl
Deel dit artikel:

   1. Die waren dus nog niet aan de Westindische kade toegekomen.
    Maar op rtvnoord lees ik dat Lefier is gewaarschuwd voor dit probleem, dat vervolgens bagatelliseerde en nu ineens geschrokken zijn.

    Dat snap ik dus niet: het wordt je !%$#@ voorgezegd!

   2. Renovatie is kort gelden afgerond,isolatie,cv ketel en nog een paar andere kleine dingen.Lefier renoveert vooral op de buitenkant van geluid isolatie hebben ze nog nooit gehoord aangezien dat echt in de papieren gaat lopen.Vele huizen van de Lefier zitten ver boven de geluidsnorm.

   3. De huizen zijn dus opgelapt. Niet echt gerenoveerd want dan hadden ze er wel weer 30 jaar tegen moeten kunnen. De groene aanslag zit zelfs nog op de portiek, daar hebben ze dus 0,0 aan gedaan.

   4. dat ze boven de geluidsnorm zitten verbaast me niks, die vallende balkons maken vast een hoop herrie!

 1. Heeft puur met geld te maken Doe. Het mag blijkbaar weer niks kosten, maar wel de huur vangen. En ze hebben ook geen geld die cooperatie`s………

  1. Ten koste van alles proberen ze een renovatie te voorkomen,wat Lefier vooral doet is groot onderhoud want dan hoeven ze geen vergoeding uit te keren.Lefier probeert alleen haar woningen een energielabel B te geven,daarbij vergeten ze ook nog even dat voor een B keurmerk de woonkamer en de slaapkamer geheel uit dubbelglas moet bestaan met mechanische ontluchting wat in vele gevallen niet zo is en toch een label B krijgt wat in feite gewoon zwendel is.
   Maar dat gerommel met energielabels (wat schijnbaar overheidshalve niet gecontroleerd word)gaan ze terug krijgen als een boemerang,dat zal binnenkort ook in het nieuws komen.

 2. Exact dezelfde balkons als aan de Asingastraat, alleen zijn die van De Huismeesters. Niet dat zo’n balkon daar veel van aantrekt. En waarschijnlijk zijn er nog wel meer, elders in de stad. Blij dat ik er niet (meer) woon. Ach, het is maar een hint…

 3. Oei, dit gaat Lefier veel kosten. En dan heb ik het niet over geld. Dit is nalatigheid en moet zo’n beetje ook. Dit had doden kunnen veroorzaken en misschien is het zelfs een wonder dat dat niet is gebeurd.

  Ik zou als Lefier zonde alvast op zoek gaan naar nieuw hoger management.

 4. De Huismeesters heeft vorig jaar (2017) circa 2.400 balkons laten keuren. De inspectie van deze balkons was een gevolg van een landelijk onderzoek. Een aantal balkons werden destijds afgekeurd. De Huismeesters heeft toen direct maatregelen getroffen door het plaatsen van stempels onder de balkonplaten of door het invoeren van een lastbeperking ad 250 kilo. Alle onderzoeken zijn inmiddels afgerond. Dit jaar zijn/worden maatregelen getroffen voor de versterking van de balkons.

  Huurt u van De Huismeesters en maakt u zich zorgen over uw balkon? Neem dan contact met ons op via 050 365 71 71.

 5. Ik weeg geen 250 kilo en ik zag gisteren geen stempels onder de balkons aan de Asingastraat staan. Dit terwijl de woningen identiek zijn aan die van Lefier aan de West-Indischekade. Toch een beetje vreemd. Misschien een idee als woningstichtingen de bevindingen van balkononderzoeken eens met elkaar zouden gaan delen. (mits die onderzoeken deugdelijk zijn)

 6. Dag Stadjer, Er is (vervolg)onderzoek gedaan naar de balkons Asingastraat. Dat de balkons er hetzelfde uitzien wil niet zeggen dat ze hetzelfde zijn. Deze balkons hebben wel een lastenbeperking gekregen (250 kilo). Ook de balkons aan de Asingastraat worden dit jaar verstevigd. Onderzoeken zijn grondig gedaan en zijn deugdelijk. Veiligheid staat voorop. Bewoners die zich zorgen maken, kunnen ons bellen via (050) 365 71 71.

 7. Bij Lefier is er al jaren lang sprake van wangedrag als het gaat om de bejegening van huurders, vooral in combinatie met grote gebreken van woningen. minimaal onderhoud en maximale winst dát is hoe Lefier haar beleid vormgeeft. dit ten koste van de bewoners. Dat dat soms ook gezondheidsrisico’s met zich mee brengt (schimmelvorming) is dan pech hebben.
  Lefier gaat alleen grote problemen te lijf als de rechter wordt ingeschakeld. Problemen oplossen op een normale manier oplossen hoe ingewikkeld ook, is bij Lefier niet mogelijk.
  Als het de bewoners niet lukt om de reparatie van de balkons goed te laten verlopen stap naar de Huurcommissie en desnoods naar de rechter. jullie kunnen een korting op de bruto huurprijs via de huurcommissie krijgen.

 8. Het Akkerstraat/Parallelweg-complex heeft in haar 30 jarige bestaan eveneens te maken met het in gebreke blijven van Lefier, inderdaad waar het gaat om ernstige klachten. Ook hier is sprake van het negeren van signalen en klachten van bewoners en het uiteindelijk na allerlei traineringen halfbakken aanpakken van die klachten. Na het 23 jaar durende ventilatiedebacle speelt nu al 12 jaar de indrukwekkende geluidsoverlast die veroorzaakt wordt door de ophanging van B-keus cv-ketels op de gibo schachtwand. Ketels die onnodig lawaaiig en onnodig energieverbruikend blijken te zijn. Gevolg : hinder door klankkast-effect en door resonantie versterkt laag frequent geluid in de woningen èn in het gebouw (het gaat om constructiegeluid). Je reinste aantasting van woongenot.
  Na allerlei inspecties, een Huurcommissie-advies en drie (!) onderzoeken wil Lefier deze dubieuze en feitelijk afgeschreven ketels nu laten verplaatsen naar de stenen muur. Bewoners eisen vervanging door een moderne, energiebesparende ketel. Een gang naar de rechter is onontkoombaar. Het gaat om een gebrek aan de woning, bovendien om een toerekenbaar feit. Compensatie ligt dus voor de hand.
  Dat zal ongetwijfeld ook gelden voor de bewoners van de West-Indische Kade .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *