Onderzoek naar mijnenvelden rond stad

nieuws

Sipke de Wind uit Leek doet onderzoek naar de mijnenvelden die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog rond de stad lagen.

‘Ik ben meerdere jaren bezig met onderzoek naar de Duitse verdediging van de stad. Niemand had me daarbij ooit verteld dat aan de randen van de stad een vijftal mijnenvelden waren aangelegd. Bij de Friesestraatweg lagen er maar liefst drie. Ze waren aangelegd om beschutting te geven aan de Duitse soldaten die moesten vechten in een stelsel van loopgraven en tankgrachten. De velden werden aangegeven met borden met een zwarte doodskop erop.’

De bevrijders hebben overigens weinig last gehad van deze levensgevaarlijke hindernissen. Nadat de stad bevrijd was hebben de Canadezen direct een aantal gevangen genomen Duitsers aan het werk gezet om de mijnen te ruimen. In de zomer van 1945 waren alle weilanden schoon verklaard door de autoriteiten.

‘De mijnen waren afgevoerd naar een gebouw achter de Rabenhauptkazerne, wat werd bewaakt door de Canadezen. Wie hier meer over kan vertellen mag me bellen,’, schrijft Sipke de Wind (0594 -513231).