Nieuwe cao voor machinisten en stewards Arriva

nieuws
Foto: Mark de Groot

De machinisten en stewards van vervoersbedrijf Arriva hebben een nieuwe cao. Leden van vakbond FNV stemden maandag als laatsten in met het voorstel waarmee acties en stakingen van de baan zijn.

Het treinpersoneel heeft het afgelopen half jaar een aantal keren het werk neergelegd. Men eiste een salaris dat vergelijkbaar is met wat de collega’s bij de NS krijgen, en ook wilde men een betere regelgeving voor de 55-plussers. Ondanks dat de werkgevers in eerste instantie geen water bij de wijn wilden doen werd er vorige maand toch een onderhandelingsakkoord bereikt. In dit akkoord staat dat het personeel met terugwerkende kracht er drie procent loon bij krijgt. Daarnaast krijgen machinisten een toeslag die van drie euro per dienst in 2018 oploopt tot negen euro in 2020. Daarnaast worden ook de tegemoetkomingen voor de 55-plussers gehonoreerd. Eerder stemden de leden van vakbonden VVMC en CNV al in met het akkoord, en maandag volgden dus de FNV-leden.

Cao Multimodaal
Het treinpersoneel van Arriva valt onder de zogenaamde cao Multimodaal. Behalve Arriva-machinisten valt hier ook het Keolis-treinpersoneel onder en de buschauffeurs van Arriva die in de Achterhoek rijden, met uitzondering van de standplaats Tiel.

Nog geen akkoord in het streekvervoer
De cao Multimodaal is een andere collectieve arbeidsovereenkomst dan die in het streekvervoer. Daar vallen ruim tienduizend werknemers onder en zij hebben nog geen akkoord weten te bereiken. Vanaf aanstaande woensdag leggen zij het werk neer, tenzij er het komende etmaal nog een akkoord wordt bereikt.