FNV: “Betaal buschauffeurs salaris tijdens spitsrijden, anders volgt kort geding”

nieuws
foto: Kevin van der Laan/OV Nieuws

Vakbond FNV Streekvervoer dreigt een kort geding aan te spannen tegen de vervoersbedrijven als zij buschauffeurs geen salaris uitbetalen tijdens de publieksvriendelijke acties die komende maandag beginnen. Dat heeft de vakbond zaterdagmiddag bekendgemaakt.

Vanaf komende maandag wordt er door de buschauffeurs alleen in de spits gereden. Volgens de FNV gaan de werkgevers deze publieksvriendelijke actie frustreren door chauffeurs geen loon uit te betalen voor de uren die zij werken. “Onze chauffeurs willen de reiziger zoveel mogelijk ontzien in dit slepende conflict, daarom hebben ze gekozen om vanaf komende week in ieder geval in de spits te rijden”, vertelt Paula Verhoef van de FNV. “Dan kunnen mensen weer met de bus naar hun werk en naar school. Werkgevers proberen deze publieksvriendelijke acties te ondermijnen met het dreigement de gewerkte uren niet uit te betalen. Daarover spannen we nu mogelijk een kort geding aan. We hebben het volste vertrouwen dat de rechter de werkgevers in dat geval zal dwingen de gewerkte uren gewoon uit te betalen.”

De vervoersbedrijven hebben de FNV vrijdag een brief gestuurd. Daarin wordt geschreven dat de schade die men lijdt door de publieksvriendelijke acties, wordt verhaald op de stakers. Die schade zou volgens de werkgevers wel eens groter kunnen zijn dan de niet-gereden uren. “Leken werkgevers zich vorige week nog grote zorgen te maken over de reizigers, nu laten ze hun ware gezicht zien: ze hebben totaal geen oog voor de belangen van hun reizigers en ook niet voor die van hun werknemers.”