Aanpak problematische jeugdgroepen loopt stroef in Beijum en Lewenborg

wijken
foto: Sammie Lobo / 112groningen.nl

“De problematische jeugdgroep Beijum baart ons zorgen”, zo schrijft de het Groningse stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad over een pilotprogramma om problematische jeugdgroepen in de stad aan te pakken. Ondanks alle inzet vinden in Beijum en Lewenborg nog steeds incidenten plaats. WIJ Beijum heeft regievoerders ingezet op vijf gezinnen in de wijk. Daarnaast loopt er een strafrechtelijk traject voor een aantal jongeren.

Ook in Lewenborg lijkt het ‘Groninger model’, de methode die de hulpverleners getest hebben tijdens de pilot, niet goed te werken: “De jongerenwerkers van WIJ hebben zeer regelmatig contact met hen (de probleemjongeren) en de straatjeugdcoaches, wijkagenten en stadstoezicht hebben de jeugd meermaals aangesproken. De jongeren zijn echter moeilijk aanspreekbaar op hun gedrag. Dit geldt ook voor sommige ouders.”

B&W vindt dat de pilot toch ‘positieve ervaringen’ heeft opgeleverd en gaat het ‘Groninger Model’ inbedden het reguliere jeugd- en veiligheidsbeleid. In 2017 waren er vijf jeugdgroepen actief in de stad Groningen. Het pilotprogramma heeft twee van deze groepen succesvol doen verdwijnen.