Nieuwe stakingsacties bij Arriva-trein op komst

nieuws
Foto: Ben Guldenaar

Vakbond VVMC bereidt nieuwe acties voor in het openbaar vervoer. Dat laat vakbondsman Wim Eilert weten. “Je verwacht een telefoontje maar we horen helemaal niets.”

Deze week werd al twee dagen het werk neergelegd door de machinisten en stewards die werkzaam zijn bij de vervoersbedrijven Arriva en Keolis. “We zijn ontzettend blij dat zoveel werknemers gehoor hebben gegeven aan onze oproep om te staken”, zegt Eilert. Het personeel is boos omdat het een betere cao wil. “Wat we willen is dat onze machinisten hetzelfde gaan verdienen als dat wat hun collega’s bij de NS krijgen. Machinisten verdienen bij Arriva en Keolis tien procent minder en stewards drie procent minder. Binnen vijf jaar willen wij, maar willen ook alle andere vakbonden, dit gelijk trekken.”

“Ik heb niets gehoord”
Eilert had na de staking van eerder deze week verwacht wel een telefoontje te krijgen om weer aan de onderhandelingstafel te komen. “Ik zal je eerlijk zeggen dat we helemaal niets gehoord hebt. Het enige wat ik van Hettinga (directeur vervoersbedrijf Arriva, red.) gehoord heb is een interview in het Radio 1-journaal waarin hij zei snel om tafel te willen maar waarbij het voornamelijk ging om de cao openbaar vervoer, waar de buschauffeurs onder vallen. Dit is een andere cao waarin hele andere eisen worden gesteld.”

Vervolgacties
Zolang er niet gebeld wordt gaan de voorbereidingen voor een volgende actie door. “Die actie zijn we op dit moment aan het voorbereiden. Hoe die er uit gaan zien kan ik op dit moment nog niet zeggen. Wellicht in de vorm van een estafettestaking, of dat we opnieuw het werk volledig neerleggen.” Een vervolgactie zal op de korte termijn plaats gaan vinden. “Afgelopen week hebben we het gaspedaal ingedrukt, en die moeten we nu ingedrukt houden.”